900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa se z Madžarsko pogaja o spremembi sporne zakonodaje

Deli na:

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je danes obiskal Budimpešto, potem ko se je Beneška komisija med drugim kritično odzvala na reformo pravosodja na Madžarskem. S sogovorniki je govoril o možnih spremembah več zakonov, ki so naleteli na kritiko te organizacije, tudi medijskega zakona, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Pravosodni minister, podpredsednik madžarske vlade Tibor Navracsics, je danes izrazil pripravljenost vlade za spremembe medijskega zakona, dele katerega je ustavno sodišče razveljavilo. Kot je pojasnil na novinarski konferenci z Jaglandom, je vlada zaprosila sodišče za podrobno pojasnilo njegove odločitve, preden bo pripravila predlog sprememb.

Tako bi utegnil parlament že do konca maja potrditi novo zakonodajo. Kot je dejal Jagland, v Strasbourgu teh sprememb še niso ocenili.

Madžarsko ustavno sodišče je decembra lani razveljavilo določbo, po kateri morajo novinarji razkriti svoje vire. Za neustavno je razglasilo določbo, da morajo novinarji posredovati informacije vplivnemu medijskemu svetu. Zavrglo pa je tudi določbo, da morajo spletni in tiskani mediji zagotoviti "uravnoteženo poročanje".



Kot je dodal Navracsics, sta z generalnim sekretarjem SE govorila še o stališču Beneške komisije na račun reforme pravosodja in zakona o verskih skupnostih. Po besedah predstavnika madžarske vlade je želja SE in Budimpešte neodvisno in bolj učinkovito pravosodje. A dodal je, da je vlada pripravila določene zakonske spremembe, ki se nanašajo na delo sodišč in sodnikov, za katere pričakuje, da bodo odgovorile na vprašanja Beneške komisije.

Jagland je pogovore v Budimpešti, kjer se je sešel tudi s premierom Viktorjem Orbanom, označil za konstruktivne. Napovedal pa je, da se bo dialog z madžarsko vlado nadaljeval.

Kar zadeva reformo pravosodja je po njegovih besedah stališče SE, da je preveč moči skoncentrirane v rokah enega samega človeka, vodje novoustanovljenega Nacionalnega pravosodnega urada. Madžarska vlada je res da napovedala nekatere spremembe, kar priznava tudi organizacija, a bi po mnenju Beneške komisije bilo potrebno storiti več.