Revija Reporter
Svet

Evropa Kataloncem: Ne računajte na priznanje neodvisnosti

STA

28. okt. 2017 6:00

Deli na:

Zastave EU pred poslopjem Evropske komisije.

Reuters

Evropska komisija je po včerajšnji razglasitvi neodvisnosti Katalonije v regionalnem parlamentu sporočila, da nima novega komentarja glede te španske pokrajine.

"Nimamo česa dodati k temu, kar smo povedali na rednem opoldanskem brifingu za novinarje," je dejala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva, poroča agencija Reuters.

Pred tem je na rednem brifingu novinarje napotila na prejšnje komentarje predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je večkrat dejal, da je razprava o katalonski neodvisnosti notranja zadeva Španije.

Stališče, da se z razglasitvijo katalonske neodvisnosti za EU nič ne spreminja, je ponovil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Poudaril je še, da Španija ostaja edini sogovornik. V zapisu na Twitterju je tudi izrazil upanje, da bo španska vlada dala prednost moči argumenta in ne argumentu moči.

Belgijski premier Charles Michel je pozval Madrid in Barcelono k pogovorom. "Politično krizo je mogoče rešiti samo z dialogom," je tvitnil ter pozval k "mirni rešitvi ob spoštovanju nacionalne in mednarodne ureditve", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odzvala se je tudi nemška vlada. Kot je prek Twitterja objavil tiskovni predstavnik Steffen Seibert, Nemčija ne priznava enostranske katalonske razglasitve samostojnosti. Španijo in Katalonijo je pozval k dialogu. "Suverenost in ozemeljska celovitost Španije sta in vedno bosta nedotakljivi," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na včerajšnje dogajanje v Kataloniji in Španiji sporočil, da španski premier Mariano Rajoy uživa njegovo polno podporo.

"Imam sogovornika v Španiji, to je predsednik vlade Rajoy (...) V Španiji je pravna država z ustavnimi pravili, ki jih želi premier uveljaviti in pri tem ima mojo polno podporo", je dejal Macron, ki je trenutno na obisku v Francoski Gvajani, francoskem čezmorskem departmaju v Južni Ameriki.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki se prav tako mudi v Francoski Gvajani, je v odzivu posvaril pred nevarnostjo novih razpok v Evropski uniji. EU po njegovih besedah ne potrebuje še "več razpok, več razdiranj". "Ne bi se smeli vpletati v to, kar je španska notranja razprava, a ne želim, da bi Evropsko unijo v prihodnosti sestavljala 95 držav članic", je dodal.