reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU namenja dodatno pomoč za migrante v BiH in pričakuje njihovo preselitev iz Vučjaka

Deli na:
EU namenja dodatno pomoč za migrante v BiH in pričakuje njihovo preselitev iz Vučjaka

Kamp Vučjak v Bosni in Hercegovini. - Foto: Reuters

Evropska komisija bo BiH namenila dodatna 2 milijona evrov humanitarne pomoči za begunce in migrante. V pričakovanju zime bo pomoč namenjena zlasti za nujno zdravstveno varstvo ter zagotovitev dostojnih življenjskih razmer, so danes sporočili v Bruslju. Pričakujejo tudi preselitev migrantov iz centra Vučjak, kjer vladajo izjemno slabe razmere.

Glede na ocene v Bosni in Hercegovini trenutno živi med 6000 in 8000 beguncev in migrantov, večina v unsko-sanskem kantonu. Zaradi pomanjkanja nastanitvenih kapacitet jih skoraj polovica živi izven temu namenjenih območij. Približno 3300 jih je nastanjenih v petih začasnih sprejemnih centrih, ki jih financira EU, navajajo v Bruslju.

"Ključnega pomena je, da oblasti hitro poskrbijo za dodatne nastanitve, da bi zagotovili varne in dostojne življenjske pogoje za migrante in begunce v državi," je danes sporočil evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides.

EU je od nacionalnih oblasti v luči bližajoče se zime tako zaprosila za predloge novih lokacij, ki bi lahko gostile begunce in migrante. Poudarjajo tudi, da je treba tiste, ki trenutno bivajo v neprimernih pogojih, kakršni vladajo v začasnem sprejemnem centru Vučjak, nujno nastaniti na primernih lokacijah.

Center v Vučjaku blizu hrvaške meje leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja in je že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Gre za šotorsko naselje, v katerem tudi ni vira pitne vode. Ta mesec se je kriza tam še zaostrila.


Kljub opozorilom lokalnih oblasti, da v centru Vučjak ne morejo več učinkovito skrbeti za prebežnike, so denimo v center preselili od 400 do 500 migrantov, ki so v zadnjem času živeli v Bihaću na javnih površinah in v zapuščenih objektih.

Da bi pridobil več vladne pomoči, je župan Bihaća Šuhret Fazlić ta teden ustavil pobiranje smeti in dostavo vode. Prebivalci so tako po poročanju francoske tiskovne agencije AFP s plastenkami v bližnjih vaseh prosili za vodo, dokler niso regionalne oblasti vendarle plačale dostavo vode.

Po opozorilih številnih humanitarnih organizacij je minuli petek tudi skupina 27 poslancev Evropskega parlamenta s prvopodpisanim Milanom Brglezom (S&D/SD) Evropsko komisijo v pismu pozvala, naj nujno sprejme ukrepe za izboljšanje razmer v Vučjaku.

Bihać je postal ključna tranzitna točka za migrante in begunce, ki želijo doseči zahodno Evropo. Vsi tako poskušajo čim prej vstopiti na sosednjo Hrvaško. Vučjak je od nje oddaljen približno osem kilometrov in po oceni Zagreba prav od tam prihaja največji pritisk migrantov na njihovo državo.

Z današnjim prispevkom Evropske unije se bo humanitarna pomoč, ki jo je EU od leta 2018 namenila Bosni in Hercegovini, povečala na 5,8 milijona evrov, so še navedli v Bruslju.