zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan privija tuje kritike: prijeta nizozemska novinarka, BBC obtožen teroristične propagande

Deli na:
Erdogan privija tuje kritike: prijeta nizozemska novinarka, BBC obtožen teroristične propagande

Foto: Getty Images

Turčija v zadnjih mesecih krepi pritisk na kritike in politične nasprotnike doma in v tujini, kritizira pa tudi tuje medije. Nizozemski novinarki, ki so jo v soboto prijeli v Turčiji, so ponoči vlomili v stanovanje v Amsterdamu, britansko televizijo BBC pa so zaradi intervjuja z vodjo Kurdske delavske stranke (PKK) obtožili teroristične propagande.

"Vrata so bila odprta na silo, vzeli pa so moj stari računalnik," je o vlomu za nizozemski časnik Metro, za katerega tudi piše, povedala nizozemska novinarka turških korenin Ebru Umar. Na Twitterju je vlom označila za "zastraševanje", a je zatrdila da je niso prestrašili. Dodala je, da ni šlo za naključje.

Umarjevo so v soboto zaradi kritičnih tvitov o turškem predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu prijeli v njenem stanovanju v turškem letoviškem mestu Kusadasi. Zaradi dveh zapisov na Twitterju so jo policisti zasliševali 16 ur.

Potem ko so številni nizozemski uradniki izrazili zaskrbljenost, so jo v nedeljo izpustili. Novinarka Turčije ne sme zapustiti, dvakrat na teden pa mora obvestiti policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so zaradi intervjuja z vodjo PKK Cemilom Bayikom kritizirale tudi britansko BBC in intervju označile za posredno podporo teroristični propagandi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tovrstni napori, da bi teroristično organizacijo oprali krivde, nimajo nobene povezave z novinarstvom," je včeraj dejal Erdoganov tiskovni predstavnik Ibrahim Kalin. PKK za teroristično organizacijo označujejo tudi ZDA in EU.

Bayik je za BBC sicer dejal, da Kurdi nočejo ustanoviti svoje države, ampak da želijo zgolj več avtonomije znotraj Turčije. Dodal je še, da se lahko spor med Turčijo in Kurdi reši zgolj skozi pogovore. BBC se je z Bayikom pogovarjal na severu Iraka, kjer ima PKK svoja oporišča, ki jih turške sile redno napadajo.

V spopadih med turškimi in kurdskimi silami na jugovzhodu Turčije, ki so po dveletnem premirju ponovno izbruhnili julija lani, je doslej umrlo več sto ljudi, med katerimi je bilo najmanj 200 civilistov. 500.000 ljudi pa je bilo razseljenih.

Poleg tega je Turčija včeraj od mestnih oblasti v Ženevi zahtevala umik fotografije z razstave fotografa Demirja Sonmeza. Fotografija prikazuje plakat, na katerem je deček, ki je umrl po protivladnih protestih v Istanbulu leta 2013. Na protestih ga je namreč zadela pločevinka s solzivcem. "Ime mi je Berkin Elvan. Policija me je ubila po naročilu turškega premierja," je bilo zapisano na plakatu proti Erdoganu, ki je bil takrat predsednik turške vlade, poroča dpa.

Mestni svet švicarskega mesta bo o umiku fotografije z razstave na Trgu narodov pred sedežem ZN odločal v torek, je za švicarsko tiskovno agencijo sda dejal tiskovni predstavnik mestnega sveta.

Nemška vlada pa je sredi aprila prižgala zeleno luč za kazenski pregon satirika Jana Böhmermanna, ki je konec marca v svoji oddaji užalil turškega predsednika.