nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt: Hamas je teroristična organizacija

Deli na:
Egipt: Hamas je teroristična organizacija

Foto: Reuters

Sodišče v Egiptu je včeraj frazglasilo palestinsko gibanje Hamas za teroristično organizacijo. Takšna odločitev bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še poslabšala odnose med Kairom in Hamasom, ki nadzira območje Gaze na meji z nemirnim egiptovskim Sinajskim polotokom. Hamas je sodbo označil za "veliko sramoto" za Egipt.

Kairsko sodišče za nujne zadeve je omenjeno odločitev sprejelo v tožbi, v kateri je bil Hamas obtožen vpletenosti v napade v Egiptu v zadnjih nekaj mesecih. Gibanje samo sicer stalno zanika, da bi se vmešavalo v egiptovske notranje zadeve.

V odzivu na odločitev sodišča v Kairu je Hamas sodbo opisal kot "veliko sramoto, ki bo omadeževala sloves Egipta". Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik Hamasa v Gazi Sami Abu Zuhri, gre za "obupen poskus izvažanja egiptovskih kriz" in "nevarno stopnjevanje napetosti proti palestinskemu ljudstvu in palestinskim uporniškim silam". Po njegovih besedah odločitev sodišča ne bo imela "nobenega vpliva na Hamas, ki spoštuje vse sinove in voditelje arabskih narodov, razen nekaj vplivnih oseb v Egiptu".

Isto sodišče je prejšnji mesec v podobnem primeru razglasilo za teroristično organizacijo tudi Hamasovo oboroženo krilo Brigade Ezedina al Kasama.

Odnosi med Egiptom in Hamasom so se poslabšali po strmoglavljenju egiptovskega predsednika Mohameda Mursija poleti 2013. Hamas je zrasel iz Muslimanske bratovščine, ki je v Egiptu prav tako označena za teroristično organizacijo.