sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Džihad Jane« deset let zapora zaradi načrtovanja umora švedskega umetnika

Deli na:
»Džihad Jane« deset let zapora zaradi načrtovanja umora švedskega umetnika

Foto: Reuters

Sodnica Petrese Tucker je v ponedeljek v Philadelphii 50-letni Collen LaRose, bolj znani kot Džihad Jane, izrekla desetletno zaporno kazen, ker je bila del zarote za umor švedskega karikaturista Larsa Vilksa, ki je preroka Mohameda risal kot psa. Tožilci so zahtevali dosmrtni zapor.

Džihad Jane naj bi bila po navedbah tožilstva še posebej nevarna, ker je plavolaska modrih oči in, če bodo sedaj tudi taki postajali del islamskega terorizma, potem naj bi bilo odkrivanje teroristov postalo skoraj nemogoče. Sodnica se na nočne more tožilstva ni ozirala in je pri izreku kazni upoštevala goro olajševalnih okoliščin. Med drugim tudi to, da je sodelovala pri pregonu dveh drugih obtožencev.

Collen LaRose je bila prvič posiljena v starosti osem let, s 14 leti je postala prostitutka, živela je v domovih, kjer so jo posiljevali in pretepali, postala je narkomanka in zaradi vsega tega zelo dojemljiva za različne vplive. Pred leti je s fantom obiskala Amsterdam, se z njim sprla in srečala postavnega muslimana, ki ji je razložil, kaj vse je s svetom narobe in kako bi lahko sama pomagala pri urejanju zadev.


Povezali so jo s teroristično celico na Irskem, ob vrnitvi iz Evrope pa je v podeželskem Pennsburgu v Pensilvaniji komunicirala s teroristi preko interneta. Irsko celico je menda zapustila po nekaj tednih, ker nihče ni bil pripravljen voditi svete vojne.

"Bila sem povsem obsedena z džihadom. Džihad, džihad, samo to mi je hodilo po glavi," je na sodišču povedala LaRosejeva, ki se sedaj menda uspešno zdravi tako od zasvojenosti z mamili kot s sveto muslimansko vojno. Sodnici je zagotovila, da več noče biti povezana z džihadom. Če bo vse po sreči, bo lahko LaRosejeva čez štiri leta svobodna. V zaporu je doslej že bila štiri leta in dobro obnašanje ji lahko prinese predčasno svobodo, ki pa bo naslednjih pet let nadzorovana.

Kazen naj bi kmalu izrekli še dvema soobtoženima v istem primeru. To sta Jamie Paulin Ramirez in najstnik iz Marylanda Mohamed Hasan Halid. Skupaj z Džihad Jane so razmišljali, kako bi ubili Šveda, vendar naklep ni šel nikoli dlje od pobožnih želja. Ramirezova je bila del iste irske celice kot LaRosejeva.