nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Donatorska konferenca v Tokiu ključna za prihodnost Afganistana

Deli na:
Donatorska konferenca v Tokiu ključna za prihodnost Afganistana

Foto: Reuters

V Tokiu se bo danes začela mednarodna donatorska konferenca za Afganistan, ki naj bi bi bila ključna za prihodnost te države po umiku tujih sil. Na konferenci se bodo zbrali predstavniki 70 držav in organizacij, ki bodo poskušali zbrati kar največ pomoči za deželo pod Hindukušem.

Udeleženci si bodo hkrati tudi prizadevali, da bi na konferenci dobili zagotovila, da bo denar prišel v prave roke in da bo Afganistan storil več za izboljšanje svojega vladnega in finančnega upravljanja, zagotovitev procesa demokratizacije, vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic, posebej žensk.

Države, ki so sicer nekoč velikodušno prispevale denar za obnovo te države, si sedaj želijo več zagotovil, da denar njihovih davkoplačevalcev ne bo poniknil v neznano zaradi korupcije in slabega upravljanja. Afganistan velja za tretjo najbolj koruptivno državo na svetu.

Afganistan je od leta 2002 prejel 60 milijard dolarjev donatorske pomoči. Po podatkih Svetovne banke je znesek tuje pomoči enak bruto domačemu proizvodu. Japonski zunanji minister Koičiro Gemba je dan pred konferenco napovedal, da se bodo donatorke zavezale k novim 16 milijardam dolarjev pomoči, ki jih bodo državi namenile v prihodnjih štirih letih.

Tuje sile se bodo iz dežele pod Hindukušem umaknile po letu 2014. Svetovna banka je ocenila, da bo država v prvih treh letih po odhodu tujih sil za izdatke, ki niso povezani z zagotavljanjem varnosti v državi, potrebovala od 3,3 milijarde do 3,9 milijarde na leto. Hkrati pričakujejo, da bo afganistansko gospodarstvo, ki ga poganjata predvsem mednarodna pomoč in izdatki za vojsko, po letu 2014 zašlo v recesijo.