908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

botri, lokacija, snemanje Njena.si

Botri: Črpalka in restavracija tik ob Sloveniji

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Dobra novica za Boeing: Starliner s posadko pristal na ISS

Deli na:
Dobra novica za Boeing: Starliner s posadko pristal na ISS

Vesoljsko plovilo Starliner - Foto: Boeing

Vesoljsko plovilo Starliner je v četrtek z dvema astronavtoma pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), a se je znova soočilo z več tehničnimi problemi. Po težavah z motorji se je tako Starliner uspel priklopiti na ISS šele v drugem poskusu, je razvidno iz posnetkov ameriške vesoljske agencije Nasa.

Po pristanku sta astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams izstopila iz Starlinerja in pozdravila ostale prebivalce vesoljske postaje. Na ISS bosta ostala približno sedem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Starlinerju, ki ga pestijo tehnične težave, so odkrili še dve uhajanji helija, eno pa so odkrili že pred izstrelitvijo. Po oceni Nase uhajanja niso predstavljala nevarnosti za sam polet v vesolje. Vse tri luknje sedaj opazujejo, ventile so zaprli, plovilo pa je stabilno, so še zagotovili pri Nasi.

Starliner, ki ga izdeluje ameriški Boeing, naj bi bil vesoljsko plovilo za večkratno uporabo, s katerim bi Nasa prevažala na ISS posadko. Misija se že leta sooča z zamudami in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo glede varnosti potniških letal.

Starliner je po programih Mercury, Gemini in Apollo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, raketoplanu Space Shuttle od leta 1981 do 2011 ter SpaceX-ovem Crew Dragon od leta 2020 postal šesta vrsta vesoljskega plovila, ki so ga izdelali v ZDA in prevaža astronavte.

Boeingov Starliner je v vesolje ponesla Nasina raketa Atlas V, ki jo namerava vesoljska agencija uporabiti za vrnitev astronavtov na luno po pol stoletja premora.