Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktor agencije Cia Petraeus odstopil zaradi ljubice

Deli na:
Direktor agencije Cia Petraeus odstopil zaradi ljubice

Foto: Reuters

Upokojeni general David Petraeus (na posnetku s soprogo) je včeraj priznal, da je imel izvenzakonsko spolno razmerje, in obenem odstopil s položaja direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia. Petraeus je Cio vodil 14 mesecev. Predsedniku ZDA Baracku Obami je odstopno izjavo podal že v četrtek, sprejeta pa je bila v petek.

"Včeraj popoldne sem predsednika prosil, da mi dovoli odstopiti s položaja direktorja Cie iz osebnih razlogov. Po 37 letih zakona sem pokazal izredno slabo presojo, saj sem se zapletel v izvenzakonsko razmerje. Takšno obnašanje ni sprejemljivo, ne za moža in tudi ne za vodjo organizacije, kot je naša," je v pismu zaposlenim pri Cii sporočil Petraeus.

Petraeus se je kmalu po koncu šolanja na vojaški akademiji West Point poročil s Holly Knowlton, sicer hčerko generala Williama Knowltona, ki je v tistem času poveljeval ugledni akademiji. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, hči Anne in sin Stephen.


Generalov odstop v ZDA zelo odmeva, saj se je pričakovalo, da bo ostal v Obamovi administraciji tudi v predsednikovem drugem mandatu - kot direktor Cie ali pa na kakšnem drugem položaju, omenjala sta se celo položaja obrambnega ministra in državnega sekretarja.

Petraeus je v času napada na Irak leta 2003 poveljeval 101. zračni diviziji, leto kasneje je prevzel poveljstvo za urjenje iraških sil, leta 2007 pa poveljevanje vsem ameriškim in mednarodnim enotam v Iraku. Na tem položaju je ostal do septembra 2008, nakar ga je tedanji predsednik ZDA George Bush imenoval za poveljnika centralnega poveljstva ZDA (Centcom), ki je zadolženo za sile v kakih 20 državah od Egipta do Pakistana.

Leta 2010 ga je na pomoč poklical tudi predsednik Obama in ga postavil na čelo ameriških ter mednarodnih sil v Afganistanu. Leta 2011 se je upokojil in postal direktor Cie. Pred vojno v Iraku je Petraeus med drugim služil tudi v Bosni in Hercegovini.