stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dilma Rousseff, brazilska železna lady, ostaja predsednica Brazilije

Deli na:
Dilma Rousseff, brazilska železna lady, ostaja predsednica Brazilije

Foto: Reuters

Brazilska predsednica Dilma Rousseff, nekdanja članica levičarske gverile, ki so jo Brazilci v nedeljo izvolili za drugi mandat, je v predvolilni kampanji pokazala, da si zasluži vzdevek železna lady. Tudi pred volitvami ni skoparila s strogostjo in bojevitostjo, po katerih slovi, pod drugi strani pa je javnosti razkrila del zasebnosti.

Roussefova nima karizme svojega predhodnika in mentorja, priljubljenega Luiza Inacia Lule da Silve, ki je državo popeljal na pot blaginje, v predvolilni kampanji pa se je otepala očitkov o recesiji, korupcijskih škandalih in slabih javnih storitvah.

Dilma, kakor jo kličejo Brazilci, je ob tem dala vedeti, da se bo "s kremplji in zobmi" borila za drugi mandat. Njeni privrženci so ji nadeli vzdevek pogumno srce. V prvem krogu je tako strla Marino Silvo, ki je veljala za njeno najresnejšo tekmico, v drugem pa je napadala socialdemokrata Aecia Nevesa.

Po nasvetu Lule se je 66-letnica pred volitvami tudi odprla javnosti in Brazilcem odstrla del svojega zasebnega življenja. Tako je povedala, da obožuje knjige in Igro prestolov. "Ne morem zaspati brez branja," je dejala. Priznala je tudi, da se je enkrat odpeljala iz predsedniške palače na zadnjem sedežu prijateljevega Harleyja Davidsona in se neopažena vozila po ulicah prestolnice Brasilia, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva predsednica v zgodovini Brazilije povprečne govorniške sposobnosti uspešno kompenzira z odličnim poznavanjem vseh pomembnih področij v brazilski politiki. Tako je med drugim znana po tem, da je kar v javnosti nadirala ministre, ki so po njenem prepričanju delali napake.

Hči bolgarskega pesnika in poslovneža ter brazilske učiteljice se je rodila 14. decembra 1947 v brazilskem mestu Belo Horizonte.


Pri 17 letih je obrnila hrbet svoji strogi katoliški vzgoji in se v težkih letih, ko je v Braziliji vladala vojaška diktatura, pridružila marksistični skupini. Udeležila se je radikalnih gverilskih urjenj in tako pritegnila pozornost politične policije, ki jo je prijela, nato pa zaprla in mučila dve leti.

Ko so jo konec leta 1972 izpustili iz zapora, je svoj boj nadaljevala na drugačen način. Diplomirala je iz ekonomije in se ponovno vključila v politiko, tokrat v Demokratsko delavsko stranko. S svojimi političnimi in organizacijskimi sposobnostmi je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja uspešno izpeljala več mandatov kot ministrica province Rio Grande do Sul.

Leta 2001 se je pridružila Lulovi Delavski stranki. Ko je bil Lula leta 2003 izvoljen za predsednika, jo je imenoval za ministrico za energijo, od leta 2005 pa je bila vodja njegovega urada. Leta 2010 je bila prvič izvoljena na predsedniški položaj.

Brazilci vedo, da je njihova predsednica borka. Pred leti je premagala raka limfnih žlez, a zdravniki trdijo, da zdaj ni več sledu o tej bolezni.

Pred prvim kandidiranjem za predsedniški položaj si je po bolezni privoščila stilsko preobrazbo ter si uredila pričesko, dala pobeliti zobe, zamenjala očala za kontaktne leče in si dala odstraniti gube.

Roussefova je bila dvakrat poročena in ima hčer Paulo iz 30-letne zveze z nekdanjim možem, levičarjem Carlosom de Araujo.