Revija Reporter
Svet

Di Maio obtožil Francijo, da z izkoriščanjem Afrike spodbuja migracije

STA

22. jan. 2019 13:33 Osveženo: 13:42 / 22. 1. 2019

Deli na:

Vodja Gibanja Pet zvezd in podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio.

Reuters

Zaradi izjav podpredsednika italijanske vlade Luigija di Maia, da bi morala EU kaznovati Francijo zaradi njene politike, s katero povzroča revščino v Afriki in spodbuja migracije, je francoska vlada v ponedeljek na pogovor pozvala italijansko veleposlanico v Parizu. Le nekaj ur zatem je Di Maio obtožbe na račun Francije še zaostril.

Francija še naprej izvaja kolonizacijo Afrike in s tem povzroča migracije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij v ponedeljek dejal podpredsednik italijanske vlade in vodja populističnega Gibanja pet zvezd di Maio. S tem je obtožbe na račun Francije, ki jih je izrekel v nedeljo, in zaradi katerih je Pariz na pogovor poklical italijansko veleposlanico v Parizu, še zaostril.

Evropska unija bi se morala "pozabavati z vprašanjem dekolonizacije Afrike", je dejal di Maio. Francijo je obtožil, da afriške države še naprej obravnava kot vazalske države.

"Francija je ena tistih držav, ki s tiskanjem denarja za 14 afriških držav preprečuje njihov gospodarski razvoj, in prispeva k dejstvu, da migranti odhajajo in nato umirajo na morju ali pa pridejo na naše obale," je dejal Di Maio.

S tem je opozoril na skupno valuto frank CFA, ki jo uporabljajo v 14 državah zahodne in osrednje Afrike. Za vrednost valute, ki je s fiksnim tečajem vezana na vrednost evra, jamči francoska centralna banka, zaradi česar je vseh 14 afriških držav zavezanih k temu, da 50 odstotkov svojih denarnih rezerv hrani v Parizu.

Francoska vlada je italijansko veleposlanico poklicala na pogovor v ponedeljek, in sicer po nedeljskih izjavah di Maia ob obisku regije Abruzzo. Dejal je, da bi EU "morala kaznovati Francijo in vse države, kot je Francija, ki siromašijo Afriko".

"Če ljudje danes odhajajo, je to zato, ker evropske države, predvsem Francija, nikoli niso prenehale kolonizirati več deset afriških držav," je v nedeljo dejal Di Maio.

"Če Francija ne bi imela afriških kolonij, saj jih je tako treba imenovati, bi bila šele 15. največje gospodarstvo na svetu. Namesto tega je med prvimi, in to prav zaradi tega, kar dela v Afriki," je dejal.

S temi izjavami je di Maio že konec tedna zaostril napetosti med populistično vlado v Rimu in francosko sredinsko vlado. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil neimenovani vir v kabinetu francoske ministrice za evropske zadeve Natalie Loiseau, je bila italijanska veleposlanica v ponedeljek povabljena na pogovor po nedeljskih "nesprejemljivih in neutemeljenih" pripombah Di Maia.

Italija je lani po oblikovanju desničarske populistične vlade zaostrila protimigrantsko politiko in zaprla svoja pristanišča za ladje dobrodelnih organizacij, ki rešujejo migrante v Sredozemlju. Francoski predsednik Emmanuel Macron se je svojo vlado po začetnih kritikah v veliki meri izogibal besednim spopadom z Rimom, poroča AFP. Di Maio in podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini sta sicer pred kratkim podprla rumene jopiče, ki od novembra na ulicah francoskih mest protestirajo proti Macronu.