profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Desettisoči nasprotnikov Mursija preplavili ulice egiptovskih mest

Deli na:
Desettisoči nasprotnikov Mursija preplavili ulice egiptovskih mest

Foto: Reuters

V Kairu in drugih egiptovskih mestih se je včeraj zbralo na desettisoče ljudi, ki protestirajo proti samovolji predsednika Mohameda Mursija. Islamistični predsednik, ki si je minuli teden podelil široke pristojnosti, se sooča z vse hujšim pritiskom, država pa je zabredla v najglobljo krizo, odkar je junija prevzel oblast.

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir se je zbralo več deset tisoč ljudi, tam pa pričakujejo tudi številne udeležence pohodov, ki so potekali skozi prestolnico. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za najbolj množičen protest proti aktualnemu predsedniku doslej.

Protestniki so vzklikali "Ljudje zahtevajo padec režima", kar je bil glavni slogan lanskih protestov, ki so z oblasti odnesli dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Ob trgu pa visi velik transparent "Prepovedano za Muslimansko bratovščino".

Policija je demonstrante skušala razgnati s solzivcem. Zaradi posledic vdihavanja solzivca v kairski bolnišnici je umrl eden od protestnikov, s čimer je število žrtev protestov v zadnjih dneh naraslo na tri, poroča AFP.

Tudi v Aleksandriji se je zbralo na tisoče ljudi, kasneje pa se jim bodo pridružili tudi udeleženci dveh množičnih pohodov skozi to sredozemsko mesto. Nekaj deset članov Muslimanske bratovščine, za katero je kandidiral Mursi, je poskušalo organizirati svoj protest, vendar so jih nasprotniki predsednika pregnali.Muslimanska bratovščina je sprva želela organizirati protest v podporo Mursiju v Kairu, vendar ga je odpovedala, da bi se izognili morebitnim spopadom.

Kljub temu so blizu Tahrirja občasno izbruhnili spopadi med mladimi protestniki in policijo, poročajo tiskovne agencije.

V protestih, ki zaradi Mursijeve odločitve potekajo od minulega petka, sta umrla dva protestnika, več sto je bilo ranjenih.

Mursi je minuli četrtek z dekretom razglasil spremembe ustave in si s tem močno razširil pristojnosti ter zagotovil imuniteto pred sodnimi postopki. Spremembe ustave naj bi se sicer iztekle februarja prihodnje leto, ko naj bi bila sprejeta nova ustava. Kljub temu je odločitev predsednika razjezila številne Egipčane, vrhovni sodni svet, najvišje sodno telo v državi, pa ga je označil za nezaslišan napad na pravosodje.