Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokrati o možnosti pregona ali odstavitve Trumpa

Deli na:
Demokrati o možnosti pregona ali odstavitve Trumpa

Donald Trump - Foto: Profimedia

Ameriški demokrati so v nedeljskih televizijskih nastopih izpostavljali možnost kazenskega pregona ali uvedbe postopka odstavitve (impeachment) predsednika ZDA Donalda Trumpa, vendar pa mu republikanski kongresniki ostajajo zvesti ne glede na obtožbo, da je kršil zakonodajo s plačilom ženskama za molk o spolnem razmerju.

Newyorški zvezni tožilci so v petek v priporočilu zveznemu sodišču, naj nekdanjemu Trumpovemu odvetniku Michaelu Cohenu zaradi laganja in drugih kaznivih dejanj izreče najmanj štiri leta zaporne kazni, med drugim navedli, da je Cohen po Trumpovem ukazu pred volitvami 2016 uredil plačilo za molk o spolnem razmerju pornografski igralki Stormy Daniels in fotomodelu Karen McDougal.

Podobna sodna vloga posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja glede Cohena in posebna sodna vloga glede nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta o laganju preiskovalcem, pa obeta nadaljevanje preiskave o morebitnih kaznivih dejanjih Trumpa ter njegovih sodelavcev glede sodelovanja z Rusi in oviranja pravosodja.

"Obstaja resna možnost, da bo pravosodno ministrstvo ZDA Trumpa, ko bo zapustil položaj, kazensko preganjalo," je dejal bodoči predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa demokrat Adam Schiff. "Naslednji predsednik ZDA se bo moral odločati o tem, ali bo pomilostil Donalda Trumpa," je dejal demokrat iz Kalifornije.

Prihodnji predsednik odbora za pravosodje Jerrold Nadler pa je zatrdil, da je od petka jasno, da je Trump v središču ogromne prevare in da gre za dejanja, zaradi katerih se lahko sproži postopek impeachmenta. Newyorčan priznava, da je sprožitev postopka eno, dejanska odstavitev predsednika ZDA pa nekaj povsem drugega. Zaradi tega se demokratom s tem ne bo mudilo, ker gre v bistvu za spreminjanje volje volivcev, ki so izvolili Trumpa.


Nadler in ostali želijo, da se Muellerjeva preiskava nadaljuje in bodo ukrepali po potrebi glede na prihodnji razvoj dogodkov. Nekaj podobnega je povedal tudi republikanski senator s Floride Marco Rubio, ki je dejal, da za zdaj ni prišlo na dan nič takšnega, kar bi upravičilo odstavitev predsednika.

Trump se lahko sicer v primeru kazenskega pregona zaradi plačil ženskama, do katerega lahko pride šele, ko bo zapustil položaj predsednika ZDA, enostavno zagovarja. Ameriški pravni strokovnjaki menijo, da se bo izognil zaporni kazni, če bo poroto prepričal, da je plačeval za molk zato, ker ga je bilo sram pred ženo in družino. Če bi mu dokazali motiv plačevanja zaradi vplivanja na volitve, pa bi bila druga pesem.

Schiff in Nadler sta medtem napovedala, da bodo demokrati v predstavniškem domu, kjer bodo po zmagi na vmesnih volitvah januarja imeli večino, sprožali tudi svoje preiskave in skušali pomagati Muellerju.

Republikanska večina naj bi zadnji dve leti skrbela predvsem za to, da v javnost ne pride preveč nerodnih podrobnosti okoli Trumpa glede njegovih poslov z Rusi in laganja javnosti. "Ne bomo ščitili predsednika, ampak bomo skušali priti zadevam do dna," je dejal Nadler in dodal, da želijo ustaviti ogromno zaroto prevare ameriškega ljudstva.

Trump je po petkovih razkritjih tožilcev sporočil na kratko, da je sedaj opran in se zahvalil. Njegova tiskovna predstavnica Sarah Sanders pa je sporočila, da v vlogah ni nič novega oziroma nič takšnega, kar ne bi bilo že znano. Z njo se lahko strinjajo tudi Trumpovi kritiki. Vse to je res znano in o tem so mediji obširno poročali zadnji dve leti.