Revija Reporter
Svet

Demokrati bodo za predsednico predlagali Nancy Pelosi

STA

29. nov. 2018 7:51 Osveženo: 7:52 / 29. 11. 2018

Deli na:

Predsedovanje predstavniškemu domu bo najverjetneje ponovno prevzela demokratka iz Kalifornije Nancy Pelosi.

Profimedia

Novoizvoljeni demokratski člani so v sredo na tajnem glasovanju z 203 glasovi proti 32 nominirali 78-letno Nancy Pelosi iz Kalifornije za predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa. Pelosijevo bo 435-članski predstavniški dom potrjeval 3. januarja, ko si lahko privošči izgubo največ 17 ali 18 glasov.

Demokrati so že izvolili tudi večino drugih vodilnih članov poslanske skupine v naslednjih dveh letih, ko bodo imeli v predstavniškem domu kongresa okrog 35 glasov večine pred republikanci. Ena ali dve tekmi namreč še nista do konca odločeni.

Večino so si zagotovili z zmago na vmesnih volitvah 6. novembra, ki je bila zanje največja vse od leta 1974, ko so bili republikanci v nemilosti zaradi afere Watergate, ki je odnesla takratnega predsednika Richarda Nixona.

Pelosijeva je predstavniški dom kongresa že vodila v letih od 2007 do 2011 in je prva ženska, ki ji je uspelo priti na ta položaj. Predsednik predstavniškega doma je po ustavi drugi na vrsti za začasni prevzem položaja predsednika ZDA, če se kaj zgodi predsedniku in podpredsedniku.

Pelosijeva obljublja, da bo v naslednjih dveh letih vodila agendo med drugim za investicije v infrastrukturo, zdravstvo in spremembe volilne zakonodaje, predvsem pa bo morala držati skupaj svojo poslansko skupino, ki ne nosi zaman imena "demokratična". Demokrati so namreč veliko manj disciplinirani kot republikanci.

Skoraj zanesljivo pa bo njena naloga predvsem boj z agendo predsednika Donalda Trumpa, ki ga nameravajo demokrati naslednji dve leti preiskati dobesedno do obisti, saj si republikanska večina doslej ni upala uveljavljati svoje ustavne dolžnosti nadzora nad izvršilno oblastjo.

Najprej pa bo potrebovala dovolj glasov za izvolitev. Nekaj demokratov je zmagalo na volitvah z obljubo, da ji bodo nasprotovali, ker so številni volivci nasedli propagandi republikancev, da je Pelosijeva socialistka, ki bo spravila državo na boben.

Stranki običajno svoje kandidate za predsednika predstavniškega doma potrdita soglasno, vendar pa je Pelosijeva uslišala željo tako imenovanih "upornikov" in jim omogočila, da so glasovali proti njej, v upanju, da si bodo do januarja premislili ali pa vsaj ne bodo glasovali proti, kar ji bo znižalo oviro do potrebnega števila glasov.

Republikanci v normalnih razmerah ne bodo glasovali za demokratko, čeprav je Trump že nagajal in obljubil, da ji bo pomagal zbrati dovolj glasov. Domnevno zato, da na čelu demokratske stranke ohrani strelovod za motiviranje svojih volivcev, ki ne marajo liberalnih pobud.

Pelosijeva je za zagotovitev zadostnega števila glasov vnaprej pristala na spremembo pravil in v naslednjih dveh letih bo poslancem lažje glasovati o predlogih, ki uživajo podporo obeh strank, četudi se vodstvo večinske stranke morda z njimi ne strinja.

Demokrati so za predsednika svoje poslanske skupine v sredo izvolili 48-letnega Hakeema Jeffriesa iz New Yorka, ki je premagal 72-letno Barbaro Lee iz Kalifornije tesno s 123 glasovi proti 113. Predsednik poslanske skupine demokratov je šele 5. najpomembnejši položaj v hierarhiji stranke.

Že prej pa so si demokrati na položaj vodje večine izvolili Stenyja Hoyerja iz Marylanda, kar je drugi najvišji položaj, na položaj strankarskega "biča", ki skrbi za disciplino na glasovanju pa Jima Clyburna iz Južne Karoline. Če 3. januarja uspe še Pelosijevi, bo demokrate še naprej vodila tako imenovana stara garda.