stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova izrazila podporo homoseksualnim porokam

Deli na:
Clintonova izrazila podporo homoseksualnim porokam

Foto: Reuters

Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je v sporočilu organizaciji Kampanja za človekove pravice naznanila spremembo svojega odnosa do porok med homoseksualci. Doslej je podpirala civilne zveze in ugodnosti za partnerje skupnega gospodinjstva, po novem pa podpira tudi poroke.

Clintonova, ki se je leta 2008 neuspešno potegovala za predsedniško nominacijo Demokratske stranke, se sedaj najpogosteje omenja kot možna demokratska predsedniška kandidatka na volitvah leta 2016. Analitiki njeno prilagoditev stališča, podobno tisti predsednika Baracka Obame pred lanskoletnimi volitvami, vidijo v luči morebitne kandidature.

Clintonova je sporočila, da so homoseksualci polnopravni državljani in si zaslužijo enake pravice. Med temi je tudi pravica do poroke. Evolucija stališča Clintonove, podobno kot v primeru Obame, sledi evoluciji javnega mnenja v ZDA. Pred lanskoletnimi predsedniškimi volitvami je poroke med homoseksualci podpiralo 53 odstotkov Američanov. Prva Gallupova javnomnenjska raziskava o tem vprašanju je leta 1996 ugotovila le 27 odstotkov podpore.

Odločitev Clintonove je že pozdravila Bela hiša. Njen tiskovni predstavnik Jay Carney je dejal, da je vedno dobro, ko javna osebnost izrazi podporo enakopravnosti.

Republikanci so večinoma še vedno proti, razen redkih izjem zaradi družinskih okoliščin. Nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je podpiral pravice homoseksualcev zaradi svoje hčerke. Pretekli petek je podporo porokam med homoseksualci izrazil senator iz Ohia Rob Portman, ki je nedavno izvedel, da je med homoseksualci tudi njegov sin.