900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cleveland praznuje osvoboditev ugrabljenih žensk

Deli na:
Cleveland praznuje osvoboditev ugrabljenih žensk

Foto: Reuters

Rešitev treh mlajših žensk, ki so jih v Clevelandu iz rok ugrabiteljev osvobodili po desetih letih ujetništva, je v ZDA poskrbela za slavje. Dogodek je vlil novega upanja družinam, ki še vedno pogrešajo svojce, medtem pa je policija na udaru kritik, da je dolga leta ignorirala namige.

Največ pohval si je prislužila Amanda Berry, ki je ugrabiteljem pobegnila in poklicala na številko za klic v sili. "Je prava junakinja," je poudaril namestnik načelnika clevelandske policije Ed Tomba. "Ona je zadeve spravila v tek. Brez nje danes ne bi bili tukaj."

Po pobegu Berryjeve je policija v ponedeljek vdrla v hišo v špansko govoreči četrti v severnem delu Clevelanda in osvobodila še preostali ženski in šestletno hčerko Berryjeve. Glede njenega očeta policija ni dajala izjav, videti pa je, da je bil otrok rojen v ujetništvu.

"Nočne more je konec. Te tri mlade dame so nam postregle z definicijo preživetja in samoohranitve," je po poročanju britanskega BBC poudaril posebni agent FBI Stephen Anthony. "Sedaj se lahko začne proces zdravljenja," je dodal.

Ženskam je besede podpore namenila tudi Jaycee Lee Dugard, ki je bila tudi sama 18 let ugrabljena. "Vem, da so posamezniki močni v duhu in lahko prestanejo krize. Želim jim najboljše na njihovem potovanju," je sporočila.

Eden od ustanoviteljev ameriškega centra za pogrešane in zlorabljene otroke John Walsh pa je poudaril, da srečen konec drame v Clevelandu vse opominja, da nikoli ne smemo izgubiti upanja.


Policija je že aretirala 52-letnega lastnika hiše Ariela Castra in njegova dva brata, 54-letnega Pedra in 50-letnega Oneila. Vse tri osumljence bodo natančno zaslišali danes, najkasneje zvečer pa naj bi vložili uradne obtožnice.

Možje postave pa so se znašli pod plazom kritik. Izkazalo se je namreč, da telefonskega klica Berryjeve sprva sploh niso jemali resno, ob tem pa naj bi tudi v času, ko so bile ženske ugrabljene, spregledali nekatere namige.

Policisti so se med drugim v hiši, kjer so zdaj našli ugrabljene ženske, oglasili že dvakrat - marca 2000 zaradi pretepa na ulici, januarja 2004 pa v zvezi s službo Ariela Castra, ki je delal kot voznik avtobusa. Obakrat so zaman trkali na vrata.

Družine rešenih žensk so medtem navdušene nad vrnitvijo pogrešanih, a se predvsem otepajo množic novinarjev in tudi dobronamernih sokrajanov, ki oblegajo njihove domove. "Vse rotim naj našo družino podpirajo ne tako, da nas obkolijo, pač pa nam dajo prostor za dihanje," je poudarila teta rešene DeJesusove Sandra Ruiz.

Močno pa so šokirani prebivalci ulice, v kateri stoji hiša domnevnega ugrabitelja. Vztrajajo pri tem, da se jim ni niti sanjalo, kakšne skrivnosti skriva hiša. Nikoli niso ničesar videli niti slišali.

Kažejo pa se tudi neverjetne povezave med družinami pogrešanih deklet in domnevnimi storilci. Stric DeJesusove Tito DeJesus je na primer igral v več glasbenih skupinah z Arielom Castrom. V času, ko so bile ženske pogrešane, je celo obiskal hišo, iz katere so jih na koncu rešili.