stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Celo demokrati imajo pomisleke do Obamove imigracijske reforme

Deli na:
Celo demokrati imajo pomisleke do Obamove imigracijske reforme

Foto: Reuters

Ameriški kongresniki obeh strank so konec tedna družno kritizirali Belo hišo zaradi objave njenega predloga za reformo imigracijske zakonodaje v ZDA in vztrajali, da lahko do sprejemljivega kompromisa pride le v kongresu.

Ameriški časnik USA Today je v soboto objavil načrt predsednika ZDA Baracka Obame, ki v grobem predvideva izdajo vizumov vsem 11 milijonom nezakonitim priseljencem v ZDA, ki bodo plačali kazen in prestali pregled morebitne kriminalne preteklosti. S temi vizumi bodo lahko tudi potovali v tujino za krajši čas, dokler v približno osmih letih ne pridejo do zelene karte oziroma dovoljenja za delo in bivanje. Obamov predlog predvideva tudi povečanje sredstev za nadzor na meji in zahteva od delodajalcev, da preverjajo koga zaposlujejo.

Objava predloga je kongresnike hudo razburila in celo demokrati so v nedeljo menili, da to ne koristi. Gre namreč za boj za zasluge. Republikanci so doslej blokirali sprejetje imigracijske reforme. Med drugim so reformo onemogočili tudi svojemu predsedniku Georgeu Bushu mlajšemu. Zadnje predsedniške volitve so pokazale, da jih bo takšen odnos do priseljencev, zakonitih ali nezakonitih, ki jih je največ iz držav Latinske Amerike, obsodil na večno opozicijo.


Delež volivcev latinsko ameriškega izvora v ZDA vztrajno narašča, hkrati pa upada vpliv starejših kubanskih političnih emigrantov, na katere so lahko republikanci zadnja desetletja vedno računali za zmage na Floridi. Po novi zmagi Obame lani novembra se je vodstvo republikancev začelo zavedati položaja in prva imigracijska reforma po 80. letih prejšnjega stoletja, je začela postajati resničnost, čeprav je položaj za republikance še vedno zapleten. Velik del njihove volilne baze namreč nasprotuje vsaki reformi, ki bi nezakonitim priseljencem omogočila pot do legalizacije statusa.

Razmerje sil v kongresu ostaja takšno, da brez podpore določenega števila republikancev reforme ne bo mogoče potrditi. Ti bodo potem zaradi prihodnosti svoje stranke želeli določen del zaslug za reformo. Demokratski senator iz New Yorka Charles Schumer je v nedeljo za ameriško televizijo MSNBC pojasnil, da ustvarjanje videza, da je reforma plod dela le ene stranke, ne povečuje možnosti za uspeh reforme. Kongresniki Beli hiši priporočajo, naj jih pusti pri miru, ker delajo na reformi.

Obamov šef kabineta Denis McDonough je razlagal, da je njihov predlog le rezervni načrt, v primeru, da v kongresu ne bodo uspeli pripraviti svojega predloga. Vendar je tudi nekdanji Obamov svetovalec David Axelrod menil, da je bila objava načrta napaka, čeprav nenamerna. Axelrod je prepričan, da objava načrta ni bila namerna, ampak posledica neprevidnosti, ker so s predlogom seznanili preveč ljudi znotraj administracije, nekdo med njimi pa ga je poslal časopisu.