Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Če se Severna Koreja odpove jedrskemu orožju, so ji ZDA pripravljene gospodarsko pomagati

Deli na:
Če se Severna Koreja odpove jedrskemu orožju, so ji ZDA pripravljene gospodarsko pomagati

Novi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v petek izrazil upanje, da bo Severna Koreja v prihodnosti postala "tesen partner" ZDA. V Pjongjangu je pred dvema dnevoma sicer določal še zadnje podrobnosti napovedanega zgodovinskega srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, Donaldom Trumpom in Kim Jong-unom, ki bo 12. junija v Singapurju.

Na skupni novinarski konferenci z južnokorejsko kolegico Kang Kyung-wha v Washingtonu je Pompeo ocenil, da sta imela s Kimom "dobre pogovore glede zgodovine obeh narodov in izzivov, ki so med nami".

"Govorila sva o dejstvu, da so ZDA imele v zgodovini nasprotnike, ki so zdaj naši tesni partnerji, in naše upanje je, da bi enako dosegli tudi s Severno Korejo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Pompeo.

Če bi Severna Koreja sprejela "pogumne ukrepe za hitro denuklearizacijo", potem so ZDA pripravljene pomagati Severni Koreji, da bi dosegla podobno blaginjo kot Južna Koreja, je še dejal Pompeo.

Kangova je pri tem izrazil pričakovanje po "vodotesni koordinaciji" med Seulom in Washingtom, da bi dosegli skupne cilje. Izpustitev treh ameriških državljanov iz Severne Koreje ta teden je že bil obetajoč signal, je ocenila.

Poudarila je, da bodo ameriški vojaki do nadaljnjega ostali v Južni Koreji, kar sicer jezi Severno Korejo. "To je v prvi vrsti zadeva zavezništva med Južno Korejo in ZDA," je poudarila južnokorejska zunanja ministrica. Dodala je še, da bodo tudi sankcije ostale v veljavi, "dokler ne bomo videli jasnih dejanj Severne Koreje glede jedrske razorožitve".