Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron se uklanja evroskeptikom in gladi pot referendumu o članstvu Britanije v EU

Deli na:
Cameron se uklanja evroskeptikom in gladi pot referendumu o članstvu Britanije v EU

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je včeraj objavil osnutek zakona o referendumu o članstvu Velike Britanije v EU, ki naj bi ga na Otoku pripravili do konca leta 2017. Cameron se je s tem uklonil desni struji svoje Konservativne stranke, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ali menite, da bi morala Velika Britanija ostati članica Evropske unije," se v osnutku zakona glasi vprašanje, na katero naj bi državljani odgovorili na referendumu.

Britanska vladajoča konservativno-liberalno demokratska koalicija omenjenega zakona ni vključila v vladni program, ki ga je minuli teden prebrala britanska kraljica Elizabeta II. Po oceni opazovalcev je Cameronovo včerajšnje dejanje zelo neobičajno, saj je bil predlog zakona objavljen v imenu stranke in ne vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski zunanji minister William Hague je tudi že priznal, da osnutek zakona nima veliko možnosti, da postane zakon, hkrati pa tudi ni računati, da bi ga prevzela vlada, saj koalicijski partnerji konservativcev, proevropski Liberalni demokrati nasprotujejo zakonu.

"Bo pa lahko potekala razprava o naši politiki v spodnjem domu parlamenta, kar pomeni, da lahko v spodnjem domu parlamenta tudi pride do glasovanja," je še dejal Hague.



Cameron se je z objavo osnutka zakona poskusil izogniti grožnji evroskeptikov v lastni stranki, ki so zagrozili, da bodo na za sredo napovedanem glasovanju podprli obsodbo, ker v vladni program ni bil vključen zakon o referendumu.

Vodja uporniškega dela konservativcev John Baron je v odzivu že dejal, da "osnutek zakona ni dovolj" in da njegova objava ne bo vplivala na glasovanje. "Daleč boljša možnost za vlado je, da pokaže pogum in v sredo podpre naš amandma," je še dejal.

Cameronov tiskovni predstavnik je dejal, da je zelo zadovoljen, ker bo prišlo do glasovanja, je pa ponovil, da so ministri dobili navodilo, naj se vzdržijo.

Cameron se je v zadnjih mesecih znašel pod velikim pritiskom zaradi evropske politike, ki ga še krepi vedno večja podpora evroskeptični stranki Ukip, ki se zavzema za izstop Velike Britanije iz EU.