stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron popravlja svoje napake, objavil bo davčne napovedi

Deli na:
Cameron popravlja svoje napake, objavil bo davčne napovedi

Foto: Getty Images

Britanski premier David Cameron je včeraj priznal, da se je na polemike glede spornosti njegovih delnic v skladu pokojnega očeta na Bahamih, ki ga je razkrila afera Panamski dokumenti, odzval narobe. Napovedal je objavo svojih davčnih napovedi in prevzel krivdo za spor glede njegovih domnevno spornih finančnih poslov.

"Teden ni bil ravno najboljši. Vem, da bi moral ravnati bolje, lahko bi ravnal bolje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na spomladanskem srečanju svoje konservativne stranke v Londonu, ki je sicer posvečeno pripravam na majske lokalne volitve. "Vem, da se je iz tega mogoče kaj naučiti in to bom tudi storil," je poudaril.

Ob tem je tudi pozval, naj za nastalo situacijo ne krivijo vlade ali neznanih svetovalcev, ampak njega.

Napovedal je, da ne bo objavil le letošnje davčne napovedi, ampak tudi za leta nazaj, saj želi biti popolnoma odprt in transparenten glede teh zadev.

Pred uradom predsednika vlade se je zbralo več sto levičarskih protestnikov, na katerem so Camerona pozivali, naj zapre davčne vrzeli ali odstopi. Nato so se odpravili pred bližnje poslopje v središču Londona, kjer poteka srečanje konservativne stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po poročanju britanske BBC nosijo napise in vzklikajo gesla proti izogibanju plačevanja davkov. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se zbralo več tisoč ljudi.

Cameron je šele nekaj dni po razkritjih v četrtek priznal, da je imel skupaj z ženo Samantho za približno 30.000 funtov delnic v skladu, ki ga je na Bahamih - v davčni oazi - vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian Cameron in kar se je razkrilo v aferi Panamski dokumenti. Zatrdil pa je, da je plačal vse davke.

Opozicija je takoj zahtevala temeljito preiskavo razkritij, ki naj bi, kot je dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn, "prišla do dna", kako zasebno bogastvo odteka v prekomorska ozemlja, britanski davkoplačevalci pa so opetnajsteni. Camerona pa je Corbyn še pozval, naj razkrije svoje dohodninske odločbe.

Zaradi razkritij v Panamskih dokumentih so sicer včeraj že šesti dan zapored protestirali v islandski prestolnici Reykjavik, čeprav je po množičnih protestih po razkritju, da je imel skupaj s soprogo podjetje na Britanskih deviških otokih, že odstopil premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Imenovali so že novega premierja, vendar protestniki zahtevajo odstop celotne vlade.