oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron obljubil pooostritev nadzora nad migranti v francoskem Calaisu

Deli na:
Cameron obljubil pooostritev nadzora nad migranti v francoskem Calaisu

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je danes obljubil poostritev varnostnih ukrepov, ki bi med drugim zajemali nove ograje in uporabo slednih psov, da bi tako migrantom iz francoskega pristanišča Calais onemogočili nezakonit vstop v Veliko Britanijo predvsem preko predora pod Rokavskim prelivom.

"Pri spopadanju s tem resnim problemom ne izključujemo ničesar," je dejal Cameron po zasedanju posebnega vladnega odbora za izredne razmere na temo migracijske krize. Pripomnil je, da se bo še danes pogovoril s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in dodal, da so francoske oblasti pod velikim pritiskom. Ob tem je Cameron obljubil, da bodo tesno sodelovali s francosko stranjo.

Po besedah britanskega premierja bodo Francozom pomagali na njihovi strani meje in to z več ograjami, več sredstvi, več ekipami s slednimi psi in drugimi ukrepi. Velika Britanija je doslej obljubila 32 milijonov evrov za izboljšanje varnosti na francoski strani meje.

Camerona so sicer kritizirali zaradi njegovega odziva na migrantsko krizo v Calaisu, ko je v četrtek obljubil, da bo Velika Britanija deportirala več nezakonitih migrantov, da bi tako pokazala, da ta država ni varno zatočišče. Pri tem je zatrdil, da se Velika Britanija in druge države soočajo z "rojem" ljudi, ki prečkajo Sredozemlje in iščejo boljše življenje.

Številni so ga kritizirali, da je Cameron uporabil neprimerne izraze in da napihuje tveganje, ki ga predstavljajo nezakoniti migranti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Velika Britanija in Francija sta sicer ta teden že okrepili varnost v Calaisu in na obeh straneh predora pod Rokavskim prelivom, ki je še posebej na udaru zaradi migrantov, ki preko njega želijo doseči Otok. Čez noč se je na francoski strani predora okrog 200 migrantov prebilo mimo varnostnih ograj, da bi tako dosegli predor. Že od nedelje pa se je tega podviga lotilo več tisoč migrantov.