benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Čakajoč grški referendum, Junckerjeva komisija na obisku v Luksemburgu

Deli na:
Čakajoč grški referendum, Junckerjeva komisija na obisku v Luksemburgu

Foto: Bobo

Evropska komisija pod vodstvom Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja bo danes na obisku pri luksemburški vladi. Tudi to tradicionalno delovno srečanje komisije in vlade članice, ki prevzame šestmesečno predsedovanje EU, bo nedvomno zaznamovala grška kriza, ki je omrtvila vse druge evropske projekte.

Da prevzemajo krmilo EU v času treh velikih izzivov - Grčije, Velike Britanije in begunske krize v Sredozemlju, so Luksemburžani izpostavili že v začetku junija, niso pa tedaj pričakovali, da bodo imeli opravka tudi z grškim, ne le z britanskim referendumom.

V pričakovanju nedeljskega referenduma v Grčiji, ki naj bi odločil o obstanku države v območju evra, se bo Junckerjeva komisija danes sestala z vlado luksemburškega premierja Xavierja Bettela. Čeprav predsedstvo nima ključne vloge pri reševanju Grčije, bo to nedvomno glavna tema, saj grška kriza narekuje utrip celotne unije.

V EU so jasno povedali, da se z Grčijo do referenduma ne bodo pogajali o ničemer, tako da kakršnih koli novic o vsebini novega svežnja pomoči državi ne bo, je pa pričakovati politična sporočila vodilnih predstavnikov v EU Grkom pred referendumom.

Luksemburg, ena šestih ustanovnih članic unije, Svetu EU predseduje že dvanajstič in tako dobro pozna delovanje bruseljskega stroja. Nazadnje je bil za krmilom leta 2005 v času zavrnitve ustavne pogodbe na referendumih v Franciji in na Nizozemskem, tako da ima izkušnje z delovanjem v kriznih okoliščinah.

Že pred lizbonsko pogodbo je bilo predsedstvo predvsem obraz bruseljskega aparata in le eden od mnogih krmarjev evropske ladje. Po pogodbi, ki je prinesla stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika, pa ima le še simboličen pomen.