stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski minister: Za razliko od EU imamo z AstraZeneco pogodbo o ekskluzivnosti

Deli na:
Britanski minister: Za razliko od EU imamo z AstraZeneco pogodbo o ekskluzivnosti

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je v pogovoru za časnik Financial Times komentiral spor glede zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca v EU. Kot je dejal, si je Velika Britanija za razliko od unije z AstraZeneco izpogajala pogodbo o "ekskluzivnosti". Minister zato verjame, da je pravo na britanski strani.

Kot je namreč pojasnil v danes objavljenem pogovoru, je britanski dogovor z AstraZeneco "ekskluziven", medtem ko pogodba EU temelji zgolj na načelu prizadevanja po najboljših močeh. Britanska pogodba je zato po njegovem močnejša oziroma ima prednost, to pa pomeni, da je v omenjenem sporu, tako Hancock, zakon na britanski strani.

"Naša pogodba prekaša njihovo. Temu pravimo pogodbeno pravo - to je zelo enostavno," je dejal in ocenil, da unija v skladu s pogodbami ne bi smela skušati blokirati izvoza cepiva iz podjetja AstraZenece na Nizozemskem v Veliko Britanijo. Kot je sicer dodal, si obe strani prizadevata poiskati za vse sprejemljivo rešitev.

Švedsko podjetje, ki je svoje cenovno ugodno cepivo proti covidu-19 razvilo v sodelovanju z oxfordsko univerzo, je v uniji tarča ostrih kritik, češ da z veliki zamudami pri dobavi cepiva krši sklenjeno pogodbo. Podjetje je tarča kritik tudi v ZDA. A po besedah Hancocka se je AstraZeneca zgolj "znašla v geopolitičnem položaju", kar pa je "težko za vsak posel".

Kljub manjši predvideni dobavi cepiva proti covidu-19 v aprilu in grožnji s prepovedjo izvoza AstraZenecinega cepiva iz EU Hancock sicer še naprej trdno verjame, da je na Otoku dovolj cepiva, da bodo vsi, ki so bili že cepljeni s prvim odmerkom, pravočasno prejeli tudi drugi odmerek.