nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilska predsednica Dilma Rousseff dala košarico Obami

Deli na:
Brazilska predsednica Dilma Rousseff dala košarico Obami

Foto: Reuters

Bela hiša je včeraj potrdila, da do predvidenega državniškega obiska brazilske predsednice Dilme Rousseff, ki je bil napovedan 23. oktobra, za zdaj ne bo prišlo. Razlog so ameriške vohunske dejavnosti v Braziliji, ki jih je razkril Edward Snowden.

Obama in Rousseffova sta v ponedeljek govorila po telefonu in ameriški predsednik sporoča, da razume in obžaluje skrbi zaradi "domnevnih" obveščevalnih dejavnosti ZDA v Braziliji. Zagotovil je, da bosta še naprej sodelovala pri odstranitvi te ovire v bilateralnih odnosih.

Bela hiša sporoča, da je Obama naročil široko revizijo obveščevalnih dejavnosti, vendar pa bo ta proces trajal nekaj mesecev. Bela hiša zagotavlja, da se tako Obama kot Rousseffova veselita državniškega obiska, ki bo slavil odnose med državama in ga ne sme zasenčiti eno samo bilateralno vprašanje, ne glede na to, kako pomembno je.

Brazilski mediji so objavili navedbe o vohunjenju za brazilskim državnim vrhom na podlagi dokumentov, ki jih je vzel nekdanji pogodbenik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. V Braziliji je to povzročilo precej hude krvi in napoved možnosti odpovedi državniškega obiska, dokler ZDA ne spremenijo obnašanja.