sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolgari na protestih proti in v podporo vladi

Deli na:
Bolgari na protestih proti in v podporo vladi

Foto: Reuters

Več deset tisoč privržencev in nasprotnikov vlade bolgarskega premiera Plamena Orešarskega se je včeraj zgrnilo na ulice Sofije in Plovdiva, da bi izrazili podporo vladi oziroma zahtevali njen odstop. Protesta kažeta na vse večjo politično razdeljenost in negotove razmere v tej najsiromašnejši članici EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

V prestolnici Sofija se je na poziv vladajočih socialistov in koalicijskega partnerja, turške stranke MFR, v podporo premieru Orešarskemu včeraj zbralo med 10.000 in 15.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zbrane je nagovoril tudi Orešarski, ki je obljubil, da bo spodbudil reforme za pomoč najsiromašnejšim in povečanje prihodkov.

V Plovdivu v osrednjem delu države se je na shodu, ki ga je organizirala konservativna opozicija, zbralo podobno število protestnikov. Ti so zahtevali odstop vlade in izvedbo predčasnih volitev.

V bolgarski prestolnici je že pred dnevi potekal protest proti vladi, na njem pa se je zbralo okoli štiri tisoč protestnikov, večinoma študentov in profesorjev. Protestniki so vlado, ki je oblast prevzela konec maja, obtožili, da je povezana z oligarhi, in jo pozvali k odstopu.

Skupina študentov že dlje časa zaseda poslopje univerze v Sofiji. Zahtevajo odstop vlade, nove volitve in izkoreninjenje korupcije v politiki. Pri tem jih podpirajo številni učitelji, igralci in drugi intelektualci ter študentje po vsej državi.