Revija Reporter
Svet

Bog obvaruj kralja: Karel III. že v Buckinghamski palači

STA
6 781

9. sep. 2022 19:33 Osveženo: 19:40 / 09. 9. 2022

Deli na:

Kralj Karel III. in soproga Camilla pred Buckinghamsko palačo.

Profimedia

V Veliki Britaniji žalujejo za v četrtek preminulo kraljico Elizabeto II. Odpovedani so bili številni javni dogodki, ljudje polagajo cvetje pred Buckinghamsko palačo. Tja je že prispel novi kralj Karel III., pozdravila ga je večtisočglava množica, še danes bo po televiziji nagovoril državljane.

V London se je zgodaj popoldne iz Škotske, kjer je bil ob materi, ko je umrla, vrnil Charles, ki si je kot kralj izbral ime Karel III. Pred Buckinghamsko palačo, na kateri je po njegovem prihodu znova zavihrala kraljeva zastava, ga je pozdravila večtisočglava množica z vzkliki "Bog obvaruj kralja". Spremljala ga je soproga Camilla, ki je dobila naziv kraljica soproga.

Že dopoldne je novemu kralju podporo izrazila vlada. "Vlada je enotna v podpori njegovemu veličanstvu, medtem ko on in Združeno kraljestvo žalujejo ob slovesu njegove matere," je sporočil tiskovni predstavnik premierke Liz Truss.

Ministri so se pokojni kraljici poklonili z minuto molka, premierka jo je označila za "enega največjih voditeljev, kar jih pozna svet". Obenem je izrazila prepričanje, da bo novi kralj državo popeljal v "novo dobo upanja in napredka".

"Ogromno je že prispeval prek svojega dela na področju ohranjanja narave, izobraževanja in neutrudne diplomacije. Dolgujemo mu svojo zvestobo in predanost," je dejala.

Monarhinji so se poklonili na posebni seji v parlamentu, opoldne so zazvonili cerkveni zvonovi, iz topov so izstrelili 96 salv, eno za vsako leto njenega življenja.

V državi se je medtem začelo tako obdobje nacionalnega žalovanja, ki ga je razglasila vlada in bo trajalo do konca dneva pogreba preminule kraljice, kot tudi ločeno žalovanje kraljeve družine. To bo trajalo do konca sedmega dneva po pogrebu, so sporočili iz Buckinghamske palače, kjer datuma pogreba še niso sporočili, a predvidoma bo čez deset ali enajst dni. Še pred pogrebom namerava Karel III. obiskati vse dele Združenega kraljestva.

Na Otoku so odpovedali številne športne in kulturne dogodke. Britanski časniki so ob smrti monarhinje večinoma pripravili posebne izdaje. "Naša srca so strta" je pisalo na naslovnici tabloida Daily Mail, medtem ko je Mirror napisal le "Hvala".

Charles je neposredno po smrti kraljice postal kralj. Kdaj bo slovesno okronan, še ni znano, predvidoma bo to čez več mesecev, ga bo pa v soboto formalno za kralja razglasil poseben svet, v katerem so visoki politični in cerkveni predstavniki ter predstavniki držav Commonwealtha.

Smrt monarhinje, ki je vladala najdlje v britanski zgodovini, odmeva po vsem svetu, zlasti pa v državah Commonwealtha, med katerimi je 14 takih, kjer je britanski suveren vrhovni poglavar države, med njimi sta Kanada in Avstralija.

Številni svetovni državniki so se spominu na kraljico poklonili že v četrtek, danes sta to med drugimi storila še predsednika Kitajske in Rusije, Xi Jinping in Vladimir Putin, v Braziliji pa so razglasili tridnevno žalovanje.

Na britanskem veleposlaništvu v Ljubljani so danes odprli žalno knjigo, ki je na voljo za vpis za vse, ki se želijo pokloniti njenemu spominu. Veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler v izjavi zapisala, da so kraljico imeli radi in so jo spoštovali ljudje v Združenem kraljestvu, Sloveniji in drugje.

Slovenska veleposlanica v Londonu Simona Leskovar pa je menila, da je monarhinja predstavljala najpomembnejši vezivni člen britanske unije ter steber stabilnosti in trdnosti države. Izpostavila je tudi njeno veliko odgovornost do javnih zadev.

Bivši slovenski predsednik Danilo Türk se kraljice Elizabete II., ki jo je gostil ob njenem obisku v Sloveniji leta 2008, spominja kot zelo šarmantne in prijazne osebe, izpostavil je tudi njeno zadržano, dostojanstveno ravnanje, ko je šlo za različna mednarodna vprašanja.

Tudi sedanji kralj Karel III. je - tedaj kot britanski prestolonaslednik - leta 1998 obiskal Slovenijo.

Charles je sicer v zadnjem času vse pogosteje nadomeščal svojo mater na dogodkih, maja letos je namesto nje prvič odprl zasedanje parlamenta, kar je ena najpomembnejših ustavnih nalog monarha.

Čeprav so ga že od ranega otroštva vzgajali za kralja, pa analitiki opozarjajo, da njegova naloga ne bo lahka. V preteklosti se je izrekal glede številnih vprašanj, zdaj se bo od njega pričakovala nevtralnost, je opozoril Robert Hazell, strokovnjak za ustavna vprašanja na University College London, ter dodal, da ima novi kralj izjemno močan občutek za dolžnost.

Britance pa v prihodnje čaka še nekaj sprememb. Sčasoma bo na denarju in znamkah podobo Elizabete II. zamenjala podoba Karla III., v britanski himni pa ni več besedila Bog obvaruj kraljico, temveč Bog obvaruj kralja, kot je bilo pred letom 1952, ko je na prestol sedla Elizabeta II.