viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bloomberg: Kriza bi lahko povzročila balkanizacijo Evrope

Deli na:
Bloomberg: Kriza bi lahko povzročila balkanizacijo Evrope

Foto: Reuters

Smo namesto evropeizaciji Balkana zdaj priča začetku balkanizacije Evrope, se v članku sprašuje poslovni portal Bloomberg. EU in države, ki jim grozi razpad, morajo najti nov način sodelovanja, saj jim v nasprotnem primeru grozi balkanizacija. To bi bila resnična tragedija, piše Bloomberg.

Katalonci so v nedeljo volili nov regionalni parlament in ne glede na razdelitev glasov med strankami je bilo nekaj takoj jasno: Večina volivcev si želi referenduma o neodvisnosti od Španije. Ali in kako se bo Katalonija odcepila, se bo zdaj razjasnilo. Ni več znanstvena fantastika, da bomo morda čez nekaj let govorili o nekdanji Španiji, nekdanji Belgiji in nekdanji Veliki Britaniji, piše spletni portal.

Vse to bi moralo zveneti znano vsakomur, ki je sledil razpadu Jugoslavije. Podobnosti med razpadom večnacionalne države Josipa Broza Tita in trenutnim vzponom separatizma po Evropi so očitne na dveh ravneh, nadaljuje Bloomberg.


Prvič, obstaja razkol med severom in jugom Evropske unije. Drugič, obstaja razkol med severom in jugom znotraj držav - na primer Flamska proti Valoniji v Belgiji. Tako na evropski ravni kot znotraj omenjenih treh držav so severnjaki siti vzdrževanja "lenih in zapravljivih" južnjakov. To sovraštvo je očitno, ko Nemci govorijo o Grkih, Katalonci o preostali Španiji, Flamci o Valoncih, Škoti o tem, kako London krade njihovo nafto.

Če vzporednice z nekdanjo Jugoslavijo prestavimo v današnji čas, evropska separatistična gibanja verjetno ne bodo prinesla tistega, kar ljudje pričakujejo. Jugoslavija je bila nekoč pomembna evropska država, tako kot sta danes Španija in Velika Britanija, EU pa je globalna sila (kljub trenutnim težavam, ki omejujejo njen vpliv). Sedem majhnih držav, ki so nastale po razpadu Jugoslavija, so zdaj socialno in kulturno nepomembne. Imajo le malo vpliva v svetu in se morajo torej držati pravil in norm, ki jih določajo drugi, zlasti EU.

EU in države znotraj nje, ki jim grozi razpad, morajo najti nov in delujoč model sodelovanja. Če bodo prevladale trezne glave, ga bodo lahko našle. V nasprotnem primeru je alternativa balkanizacija Evrope. To bi bila resnična tragedija, zaključuje Bloomberg.