pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bill Gates se umika, Microsoft ima novega šefa

Deli na:
Bill Gates se umika, Microsoft ima novega šefa

Foto: Reuters

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates se umika s položaja predsednika upravnega odbor podjetja, so sporočili iz največjega proizvajalca programske opreme na svetu. Hkrati je podjetje včeraj dobilo novega glavnega izvršnega direktorja - Microsoft bo odslej vodil 46-letni Indijec Satya Nadella.

Nadella, ki je pri Microsoftu že 22 let in je doslej vodil oddelek za oblačne in poslovne storitve, bo zamenjal dosedanjega šefa Stevea Ballmerja, ki je po treh desetletjih pri podjetju avgusta lani napovedal odhod v pokoj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gates medtem ostaja v upravnem odboru ameriškega tehnološkega velikana, a v vlogi "ustanovitelja in tehnološkega svetovalca", so zapisali pri Microsoftu. Njegovo mesto bo prevzel član odbora John Thompson.

Microsoft se sooča z zahtevno tranzicijo s področja namiznih in osebnih računalnikov na področje tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. "V tem prelomnem času za Microsoft ni boljšega človeka, kot je Satya Nadella," je ob tem zapisal Gates.

Analitiki so z Ballmerjevim naslednikom zadovoljni, opozarjajo pa, da podjetje potrebuje jasno vizijo. "Nadella mora najti novo usmeritev. Gatesova vizija je bila primerna za sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja," je za AFP dejal analitik Roger Kay iz podjetje Endpoint Technologies Associates.



Kay pričakuje, da bo Nadella podjetje usmeril v še bolj poslovne vode. "Morda bo potrošniški segment celo ločil od matičnega podjetja," pravi.

Karl Keirstead iz nemške banke Deutsche Bank prav tako pozdravlja prihod Nadelle. "Microsoft je velika ladja, a po našem mnenju jo bo Nadella kljub temu poskušal spremeniti v bolj okretno in inovativno podjetje, ki bo bolj podobno Applu in manj družbi IBM," je dejal.

Microsoft je v zadnjem lanskem četrtletju sicer zabeležil 6,56 milijarde dolarjev čistega dobička in 14-odstotno povečanje prihodkov na rekordnih 24,52 milijarde dolarjev.

Dobri rezultati v lanskih zadnjih treh mesecih, ki so presegli pričakovanja newyorškega Wall Streeta, so bili posledica močnega povpraševanja po igralnih konzolah Xbox, tablicah Surface in Microsoftovih storitvah v oblaku. Zaslužek od prodaje različic operacijskega sistema Windows se je medtem zmanjšal za tri odstotke, kar je po pojasnilih Microsofta posledica slabšega povpraševanja po klasičnih osebnih računalnikih.