stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bidnova kampanja ustanavlja posebno enoto pravnikov za zaščito integritete volitev

Deli na:
Bidnova kampanja ustanavlja posebno enoto pravnikov za zaščito integritete volitev

Joe Biden - Foto: Reuters

Predsedniška kampanja demokrata Josepha Bidna ustanavlja posebno enoto pravnikov, v kateri bosta dva nekdanja glavna odvetnika države in več sto pravnikov, ki se bodo v slogu leta 2000 podali v pričakovane sodne boje glede izida volitev. Vse več je namreč znamenj, da ne ena in ne druga stran ne bosta priznali poraza.

Po ZDA že potekajo številni sodni spori, pri čemer gre poenostavljeno za to, da želijo demokrati povečati volilno udeležbo in zagotoviti, da se oddani glasovi potem preštejejo, republikancem, ki imajo bolj disciplinirano volilno bazo, pa bolj odgovarja manjša volilna udeležba in si prizadevajo, da jo s sodnimi spori omejijo.

Predsednik ZDA Donald Trump je postavil temelje za pravne in druge spore, ko je začel širiti dvome v poštenost volitev po pošti, katerih se bo letos zaradi pandemije novega koronavirusa udeležilo veliko več volivcev kot ponavadi. Analize kažejo, da ga njegovi volivci poslušajo in doslej je za glasovnice po pošti zaprosilo veliko več demokratov kot pa republikancev.

Nekateri analitiki omenjajo scenarij, po katerem bi Trump prehitro razglasil zmago v določenih ključnih državah, še preden se bodo preštele vse glasovnice po pošti in kasneje več ne bi bil pripravljen sprejeti teh glasove. Enostavno jih bo razglasil za lažne.


Demokrati so na to pripravljeni. O tem priča tudi ustanavljanje Bidnove pravniške armade, ki jo bosta vodila nekdanja glavna odvetnika države Donald Verrilli mlajši in Walter Dellinger. Ta dva sta svojčas zastopala zvezno vlado v primerih pred vrhovnim sodiščem ZDA.

V ekipi bodo nekdanji glavni pravnik Bele hiše Bob Bauer, nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder in drugi. Bauer zatrjuje, da bo to najbolj dovršena pravniška operacija v zgodovini predsedniških kampanj. Demokrati imajo slab spomin na leto 2000, ko je George Bush mlajši osvojil volitve proti Alu Goru po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA o prekinitvi ponovnega štetja glasovnic na Floridi.

Al Gore se takrat ni preveč prepiral in je priznal poraz, tokrat pa naj bi bilo drugače. Nekdanja predsedniška kandidatka demokratov Hillary Cinton je med drugimi odmevno opozorila Bidna, naj v primeru tesnega izida nikakor ne prizna poraza proti Trumpu. Obe strani sedaj druga drugo obtožujeta, da ne bosta priznali izida volitev.

Problem lahko rešijo volivci tako, da enemu ali drugemu kandidatu dajo dovolj glasov, da se poraženec ne bo mogel upirati. Sicer pa se lahko volitve sprevržejo v dolgotrajna pravdanja, nemire z nasiljem in vsemi mogočimi scenariji, med katerimi je tudi ta, da bi 20. januarja 2021 oblast začasno prevzela predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Seveda, če demokratom na volitvah uspe ohraniti večino v predstavniškem domu kongresa.