Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden: "Ljudje božji, kaj pa vem, kaj bo čez štiri leta. Seveda nameravam znova kandidirati."

Deli na:
Biden: "Ljudje božji, kaj pa vem, kaj bo čez štiri leta. Seveda nameravam znova kandidirati."

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je na svoji prvi novinarski konferenci, odkar je 20. januarja prevzel položaj, povišal cilj cepljenja s 100 na 200 milijonov cepljenj v prvih stotih dneh vladanja. Prepričan je, da je to dosegljivo. Prav tako naj bi bil dosegljiv cilj odprtja vseh osnovnih šol v stotih dneh za pouk v učilnicah.

Polovica osnovnih šol je že odprtih in Biden je prepričan, da lahko v naslednjih 35 dneh odprejo tudi vse ostale. Poudaril je tudi, da so doslej opravili že 100 milijonov plačil pomoči Američanom v znesku po 1400 dolarjev, ostali pa bodo dobili pomoč kmalu.

Gre za denar, ki je v zadnjem 1900 milijard dolarjev vrednem zakonu proti pandemiji koronavirusa in pomoč ekonomiji ter posameznikom.

"Pomoč je tu, upanje je na poti," je dejal Biden in omenil, da večina analitikov za ZDA v letošnjem letu napoveduje več kot šestodstotno gospodarsko rast.

Novinarji so se potem večinoma izognili vprašanjem o koronavirusu in gospodarskemu okrevanju ter se posvetili drugim prioritetam, o katerih je Biden govoril pred lanskoletnimi volitvami na čelu s priseljevanjem, pa tudi vprašanjem orožja, volilnih pravic, podnebnih sprememb in obstrukcije senatnih republikancev.

"Američani so me izvolili, da rešimo probleme in največji problem je pandemija covida-19 ter gospodarske težave milijonov ljudi. Zato sem se osredotočil na to. Priseljevanje in ostalo so problemi, ki so prisotni že dlje časa in sedaj se bom osredotočal tudi na to. Moji republikanski kolegi se morajo odločiti, ali bodo sodelovali ali pa bodo še naprej delili državo," je dejal Biden.

Demokrati imajo v senatu le 50 sedežev prav tako kot republikanci in večino zaradi podpredsednice ZDA Kamale Harris. Manjšina lahko blokira ukrepe z obstrukcijo oziroma filibustrom, ki se ga lahko preseže le z najmanj 60 glasovi večine. Demokrati zato grozijo, da bodo spremenili pravila in manjšini odvzeli filibuster.

Biden je dejal, da podpira drugačno pot. To je vrnitev h koreninam filibustra, ki je bil mišljen tako, da tisti, ki želi blokirati določen ukrep, to stori s tem, da stoji in neprestano govori. Biden je dejal, da včasih ni bilo veliko filibustra, ker nihče ni želel govoriti in stati do onemoglosti. Sedaj pa je dovolj že grožnja z blokado, da se sproži glasovanje proti blokadi brez truda tistega, ki blokira.

Največ vprašanj pa se je osredotočalo na priseljevanje. V zadnjih mesecih nezakoniti prestopi meje zelo naraščajo, vendar pa je Biden opozoril, da se to ne dogaja zaradi njega, ampak gre za sezonsko zadevo.



"Številke naraščajo vsako leto v zimskih mesecih iz enostavnega razloga, ker je lažje iti čez puščavo, ko ni hude vročine. Pod Donaldom Trumpom je to naraslo za 31 odstotkov in nihče ni rekel, da prihajajo zaradi tega, ker je Trump dostojen in dober človek," je dejal Biden.

Zatrdil je, da je treba odpraviti vzroke, zaradi katerih se ljudje izseljujejo iz držav Srednje Amerike. To sedaj delajo, je povedal. Problem pa naj bi bil v tem, da je Trump povsem razstavil obstoječi sistem za sprejem ljudi in to sedaj obnavljajo. Vendar pa nazaj čez mejo pošiljajo vse odrasle.

"Le otrok ne bomo pošiljali samih nazaj čez Rio Grande. Otroci prihajajo z zapestnicami, na katerih je telefonska številka. Kličemo te številke, da izvemo, ali jih lahko pošljemo nazaj staršem ali pa so to številke tihotapcev ljudi," je dejal Biden.

Glede Severne Koreje, ki ponovno izstreljuje rakete, je Biden dejal, da je pripravljen na diplomacijo, vendar le pod pogojem, da bo končni izid pogajanj jedrska razorožitev.

Na vprašanje, kako se namerava soočiti s Kitajsko pa je odgovoril širše, da gre za soočenje med avtokracijo in demokracijo, kar ne velja le za Kitajsko, ampak tudi Rusijo in druge države. Poudaril je, da se s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom dobro poznata in razumeta drug drugega. Xi meni, da demokracija ni učinkovita, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki pritiskale na Kitajsko, da spoštuje pravila.

"Noben voditelj, ki ne predstavlja vrednot svoje države, ne more obstati. Naše vrednote so človekove pravice in demokracija in dokler bo Kitajska to kršila, bomo na to opozarjali. Xi je zelo inteligenten in je razumel, kar sem mu povedal. Moramo dokazati, da demokracija deluje. Le en predsednik ZDA ni opozarjal na to," je dejal Biden in mislil na Trumpa.

Biden je med drugim zagotovil, da si bo prizadeval za ukrepe proti orožju, vendar je vse vprašanje časa. Naslednja velika pobuda, ki jo bo podrobneje opisal v petek v Pittsburghu, je obnova ameriške infrastrukture. Njegova vlada pripravlja 3000 milijard dolarjev vreden zakon za ta namen in Biden je dejal, da gre za nujno zadevo, saj brez infrastrukture ni razvoja. Zagotovil je, da bodo odprli številna dobro plačana delovna mesta in opozoril na zaostanek ZDA za ostalim svetom pri vlaganju v infrastrukturo.

Večkrat pa se je nasmejal ob vprašanjih ali namerava čez štiri leta ponovno kandidirati, ali bo spet tekmoval s Trumpom in ali bo Kamala Harris še naprej njegova podpredsedniška kandidatka. "Ljudje božji, kaj pa vem, kaj bo čez štiri leta. Seveda nameravam znova kandidirati in jasno, da bo Harrisova z mano. Ne vem pa, kaj bo in ali bo republikanska stranka sploh še obstajala," je dejal Biden.