atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden sporoča svetu: Amerika je nazaj

Deli na:
Biden sporoča svetu: Amerika je nazaj

Joe Biden - Foto: Reuters

Udeleženci münchenske varnostne konference so v svojih nagovorih izpostavili pomen transatlantskega zavezništva, predvsem v odnosih s Kitajsko in Rusijo. Novi ameriški predsednik Joe Biden je poudaril, da je Amerika nazaj. Nemška kanclerka Angela Merkel pa se je zavzela za tesno transatlantsko sodelovanje.

"Danes govorim kot predsednik ZDA na samem začetku svoje administracije in pošiljam jasno sporočilo svetu: Amerika je nazaj. Transatlantsko zavezništvo je nazaj," je povedal Biden. "ZDA bodo tesno sodelovale z našimi partnerji v Evropski uniji in prestolnicah po celini," je povedal v svojem prvem pomembnejšem nagovoru na mednarodnem prizorišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na varnostni konferenci, ki je zaradi pandemije covida-19 prvič potekala prek videokonference, je dodal, da so ZDA popolnoma zavezane zvezi Nato in pogodbi o kolektivni varnosti zavezništva.

Ob tem je bil kritičen do ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Putin skuša oslabiti evropski projekt in naše zavezništvo Nato. Skuša spodkopati transatlantsko enotnost in našo odločnost," je poudaril.

Glede odnosov s Pekingom je medtem dejal, da "se moramo pripraviti na dolgotrajno strateško bitko s Kitajsko". "Zagotoviti moramo, da so koristi od rasti porazdeljene široko in pravično, in ne samo med nekaterimi. Lahko se upremo kitajskim gospodarskim zlorabam in spodkopavanju temeljev mednarodnega gospodarskega sistema," je izpostavil.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem nagovoru Bidnu ponudila tesno sodelovanje pri soočanju s strateškimi izzivi, ki jih prinašata Kitajska in Rusija. "Veliko je treba narediti. Nemčija je pripravljena na novo poglavje v transatlanstskih odnosih," je povedala.

Poudarila je, da se zaveda, da interesi niso vedno enaki, vendar pa je treba o razlikah odkrito govoriti.

Zavzela se je za skupno transatlantsko agendo glede odnosov z Rusijo. Ta mora po eni strani vključevati ponudbe za sodelovanje, po drugi pa tudi jasno opredeliti razlike.


Še težje pa bo verjetno po njenih besedah pripraviti skupno agendo glede odnosov s Kitajsko. Peking je namreč sistemski konkurent, obenem pa jo Zahod potrebuje pri reševanju globalnih problemov, kot je varovanje okolja, je poudarila Merklova.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem poudaril, naj se države, kot so Kitajska, Rusija in Iran, pripravijo na neprijetne čase. Z menjavo oblasti v Washingtonu je namreč zavezništvo EU, ZDA in podobno mislečih držav znova "mogočna in vplivna sila".

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem nagovoru na konferenci izpostavila pomen transatlantskega sodelovanja v odnosih s Kitajsko in Rusijo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je poudaril, da se morajo članice zavezništva zoperstaviti vse večji vlogi Kitajske v svetu. "Krepitev Kitajske je ena od ključnih tem za transatlantsko skupnost, saj bi lahko vplivala na našo varnost, blaginjo in način življenja," je povedal.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem posvaril pred vse večjim rivalstvom med ZDA in Kitajsko. "Ne moremo si privoščiti prihodnosti, v kateri bi se največji gospodarstvi na svetu razdelili v dva nasprotna tabora", ki bi imela vsaka svojo vodilno valuto, trgovinska in finančna pravila ter lasten internet, poleg tega pa bi ločeno razvijala še umetno inteligenco, je povedal.

"Tehnološki in ekonomski prepad bi se lahko spremenil v geostrateški in vojaški prepad," je posvaril. Po njegovih besedah so nujna pogajanja o trgovini in tehnologiji, ki lahko privedejo do sodelovanja ali zelo resne konfrontacije. Pri tem je poudaril pomen sodelovanja Zahoda.

Dodal je, da so se stališča Kitajske in Zahoda glede soočanja s podnebnimi spremembami zbližala. Zavzel se je za okrepljen boj proti podnebnim spremembam.

K slednjemu je pozval tudi Biden, ki je spregovoril tudi o pandemiji covida-19. Zavzel se je za vzpostavitev sistema za opozarjanje na nove biološke grožnje in reformo Svetovne zdravstvene organizacije.