Revija Reporter
Svet

Biden direktno zagrozil Nemčiji: če Rusija napade Ukrajino, Severnega toka 2 več ne bo

STA
7 2.072

8. feb. 2022 8:24 Osveženo: 8:32 / 08. 2. 2022

Deli na:

Joe Biden

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je na skupni novinarski konferenci po pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom zagotovil, da ni nobenih domov o zanesljivosti Nemčije kot partnerice ZDA glede ukrajinske krize. Scholz pa vseeno ni hotel potrditi, da se bo Nemčija v primeru ruskega napada odpovedala plinovodu Severni tok 2.

Je pa to nedvoumno povedal Biden, ki ni znal odgovoriti, kako bodo to dosegli, glede na to, da v projektu sodelujejo zasebna podjetja. Scholz je dejal le, da so z ZDA popolnoma usklajeni in bodo skupaj sprejeli vse potrebne ukrepe. ZDA želijo, da se Nemčija odpove projektu tudi brez ruskega napada na Ukrajino, ker bo plin iz Rusije potoval pod Baltikom neposredno v Nemčijo mimo Ukrajine, ki bo s tem izgubila precej dohodka.

Na vprašanje o tem, da Nemčija zavrača vojaško pomoč Ukrajini, ki ji je poslala le okrog 500 čelad, pa je Biden dejal, da Scholz uživa njegovo popolno zaupanje, da je Nemčija ena najbolj zanesljivih partneric ZDA na svetu, kar sploh ni pod vprašajem, poleg tega pa je ena največjih donatork finančne in druge pomoči Ukrajini.

Nato je ponovno zatrdil, da se bo v primeru ruskega napada na Ukrajino, Severni tok 2 končal. "Če Rusija nadlajuje z invazijo na Ukrajino s tanki in enotami vam lahko zagotovim, da Severnega toka 2 več ne bo," je zatrdil Biden.

Biden in Scholz v svojih uvodnih nagovorih na novinarski konferenci plinovoda nista omenjala, ko sta govorila o visoki ceni, ki jo bo morala Rusija plačati, če se odloči za napad. Na vprašanje o energetski odvisnosti Nemčije oziroma Evrope od ruskega plina pa je Biden med drugim zagotovil, da sprejemajo ukrepe, ki bodo omilili morebitni izpad ruskega plina, sicer pa je menil, da je Rusija zadnja, ki ji je v interesu, da se prodaja Evropi preneha, saj plin predstavlja velik del njene ekonomije.

Biden je uvodoma dejal, da je zveza Nato pripravljena, če se Rusija odloči za napad in obljubil hitre ter resne posledice. Poudaril je, da sam še vedno zagovarja diplomatsko rešitev in izrazil upanje, da bo do nje prišlo. Biden ni znal povedati, kdaj bi lahko prišlo do ruskega napada na Ukrajino in dodal, da tega verjetno ne ve niti sam predsednik Vladimir Putin. Na vprašanje, ali bi bilo pametno, da Američani zapustijo Ukrajino, pa je Biden odgovoril pritrdilno, ampak dodal, da s tem ne misli na diplomatsko osebje.

"Obstaja vojaška grožnja Ukrajini in ne moremo biti tiho. Vidimo številne enote na meji z Ukrajino in to je resna grožnja evropski varnosti, zato je pomembno, da ukrepamo skupaj, stojimo skupaj in storimo, kar je treba, skupaj. Enotni smo, delamo skupaj in smo dali jasno vedeti, da če pride do vojaške agresije na Ukrajino, bo to prineslo hude posledice, o katerih smo se dogovorili. Pomembno je, da smo intenzivno delali na možnih sankcijah skupaj. Nočemo začeti, ko bo invazija že potekala," je med drugim dejal Scholz. Dodal je, da je sporočilo dovolj jasno, da ga razume tudi Rusija.

Scholz je med svojim prvim obiskom Washingtona, odkar je decembra prevzel položaj, skupaj z Bidnom nenehno poudarjal enotnost zaveznikov v primeru, da Rusija, ki noče, da se Ukrajina pridruži zvezi Nato, napade. Z Bidnom sta govorila tudi o drugih temah, vendar pa je na novinarski konferenci prevladovalo vprašanje Ukrajine.

"Nemčija skupaj z ZDA in našimi zavezniki ter partnerji tesno sodeluje pri iskanju diplomatske rešitve, ki je najboljša pot naprej za vse strani, tudi za Rusijo. Dali smo jasno vedeti, da smo pripravljeni v dobri veri nadaljevati pomembne pogovore z Rusijo. Nemčija tudi vodi prizadevanja za zmanjšanje napetosti in spodbuja dialog skozi normandijski format. Če pa se Rusija odloči, da nadaljuje z invazijo na Ukrajino, smo pripravljeni in ves Nato je pripravljen," je dejal Biden. Zahvalil se je Nemčiji ter partnerjem v Vzhodni Evropi in EU za skupna prizadevanja.