mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belorusija zaradi »invazije medvedkov« izgnala švedskega veleposlanika

Deli na:
Belorusija zaradi »invazije medvedkov« izgnala švedskega veleposlanika

Foto: Reuters

Belorusija je danes izgnala švedskega veleposlanika Stefan Erikssona, ker naj bi si prizadeval za "uničenje" odnosov med državama. Do ukrepa je prišlo nekaj dni po akciji švedskih aktivistov, ki so nad Belorusijo iz manjšega letala spustili več sto plišastih medvedkov na padalcih in s pozivi k svobodi govora ter zaščiti človekovih pravic.

Uradno v Minsku sicer kot razlog za izgon veleposlanika niso navedli "invazije medvedkov", vendar je švedski zunanji minister Carl Bildt dopustil ravno to možnost. Poleg tega naj bi bila v ozadju še jeza Minska, ker se je veleposlanik sestal s predstavniki opozicije v Belorusiji.

Bildt je potezo Belorusije označil za škandalozno ter pojasnil, da se je o zadevi že posvetoval z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je zaradi incidenta s plišastimi medvedki pred tem odpustil dva visoka generala, ki sta bila odgovorna za varnost zračnega prostora nad državo. Akcijo naj bi zakuhalo švedsko oglaševalsko podjetje.

Tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Andrej Savinjik je sicer zanikal, da naj bi švedskega veleposlanika izgnali. V bolj diplomatskem jeziku je povedal, da "je bila sprejeta odločitev, da se mu ne obnovijo akreditivi".



"Erikssonove dejavnosti naj bi bile usmerjene v krepitev belorusko-švedskih odnosov, ne pa v njihovo uničevanje," je dejal Savinjik.

Članice Evropske unije so se februarja odločile protestno umakniti vse svoje veleposlanike iz Minska, potem ko je Belorusija po uvedbi sankcij EU izgnala dva evropska diplomata. Aprila so se diplomati nato vrnili, Eriksson pa je bil med prvimi, navaja AFP.

EU je proti Belorusiji sankcije uvedla zaradi ostrega zatiranja opozicije in kratenja človekovih pravic. Kot je v odzivu na izgon švedskega veleposlanika poudaril minister Bildt, "Švedska podpira prizadevanja za demokracijo in človekove pravice v Belorusiji in veleposlanik Eriksson je predstavljal to švedsko politiko na kredibilen in pomemben način".

Dodal je še, da bo Eriksson "nadaljeval svoje delo s še večjim poudarkom pri prizadevanjih za demokracijo in človekove pravice v Belorusiji".