Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Belgija in Nizozemska s preiskavo proti Nemčiji zaradi domnevnega vohunjenja

Deli na:
Belgija in Nizozemska s preiskavo proti Nemčiji zaradi domnevnega vohunjenja

Foto: Arhiv Reporterja

Nizozemska in Belgija sta sprožili preiskave o domnevnem obširnem vohunjenju Nemčije, ki ji očitajo, da je ZDA pomagala vohuniti za evropskimi zavezniki. Ločeni preiskavi sledita poročilom, da je nemška obveščevalna služba BND pomagala ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) pridobivati informacije o evropskih tarčah.

"Če se bodo poročila o obširnem vohunjenju nemških obveščevalnih služb izkazala za resnična, bo morala Nemčija ponuditi pojasnilo," je v sporočilu zapisal belgijski podpredsednik vlade in minister za telekomunikacije Alexander De Croo.

"Preiskava je bila sprožena," pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik nizozemske vlade Ward Bezemer.

Med tarčami nemškega oz. ameriškega domnevnega vohunjenja naj bi bili francoska vlada, Evropska komisija in družba Airbus.

Škandal že več tednov sproža polemike v nemških medijih in politiki, predvsem o tem, koliko je urad nemške kanclerke Angele Merkel za domnevno skupno vohunjenje vedel. V Nemčiji na to temo potekata tudi dve parlamentarni preiskavi.

Afera se širi po Evropi, podžigajo pa jo kritike politikov držav, ki naj bi bile žrtve prisluškovanja. Avstrija je pred tedni na tožilstvo vložila ovadbo proti neznani osebi zaradi domnevnega vohunjenja za avstrijskimi ustanovami. Francija je medtem izrazila prepričanje, da bo nemška vlada sprejela ustrezne ukrepe, in zatrdila, da še vedno zaupa svoji tesni zaveznici.