Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bangladeška vladajoča stranka prepričljivo zmagala na množično bojkotiranih volitvah

Deli na:
Bangladeška vladajoča stranka prepričljivo zmagala na množično bojkotiranih volitvah

Foto: Reuters

Bangladeška vladajoča stranka Liga Awami je na nedeljskih parlamentarnih glede na neuradne volilne rezultate prepričljivo zmagala in zasedla več kot dve tretjini sedežev v parlamentu. Volitve je sicer zaznamoval množičen bojkot opozicije, prav tako pa je po državi divjalo nasilje, ki se nadaljuje tudi danes.

Liga Awami, ki jo vodi premierka Sheikh Hasina, si je zagotovila 232 od 300 parlamentarnih sedežev, so pokazali neuradni rezultati, ki jih je danes objavila bangladeška osrednja volilna komisija. Stranka Jatiya nekdanjega vojaškega diktatorja Hussaina Muhammada Ershada je zasedla drugo mesto z 33 sedeži. Z več kot dvotretjinsko večino bo Liga Awami tako zagotovo oblikovala novo vlado.

A črno senco na rezultat volitev meče množičen bojkot volitev s strani opozicije pod vodstvom Nacionalistične stranke Bangladeša (BNP), ki je volitve s protesti in blokadami želela tudi preprečiti. Predstavnik opozicije trdijo, da so bile volitve farsa in da bo katerakoli vlada, ki bo na podlagi teh volilnih rezultatov oblikovana, nezakonita in nelegitimna.


Volilne udeležbe osrednja volilna komisija ni razkrila, a je bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na vire blizu komisije, nekaj več kot 20-odstotna.

V nedeljo je v več krajih po državi, kjer je opozicija poskušala prekiniti glasovanje, izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi. Opozicija s svojim odporom še ni prenehala, saj je danes pozvala k dvodnevni splošni stavki z zahtevo po razveljavitvi volilnih rezultatov. Opozicija prav tako zahteva, da bi vodstvo države prevzela začasna vlada, ki bi nadzorovala nove volitve.

Nasilje se je nadaljevalo tudi danes. Med spopadi med vladnimi aktivisti in podporniki opozicije v mestu Dohar blizu prestolnice Daka so bili ubiti štirje moški, je sporočila policija, ki je dodala, da je bilo ranjenih še deset oseb. Danes je prav tako umrla oseba, ki je bila v nedeljo med spopadi huje ranjena.