sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski preiskovalci: 71 beguncev v tovornjaku se je zadušilo že na Madžarskem

Deli na:
Avstrijski preiskovalci: 71 beguncev v tovornjaku se je zadušilo že na Madžarskem

Foto: Reuters

Dva tedna po tem, ko so policisti v tovornjaku hladilniku na avstrijski avtocesti našli 71 mrtvih beguncev, je državno tožilstvo v Železnem včeraj razkrilo več podrobnosti o tragediji. Med drugim je preiskava potrdila, da so ljudje umrli zaradi pomanjkanja kisika, in sicer že na Madžarskem, še preden je tovornjak pripeljal v Avstrijo.

V tovornjaku se je zadušilo 71 ljudi, med njimi štirje otroci in osem žensk. Skoraj gotovo je, da jim je kisika zmanjkalo že na madžarski strani meje, navedbe državnega tožilstva na avstrijskem Gradiščanskem povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Hladilna prikolica, v kateri so bili natrpani, je bila namreč po ugotovitvah tehničnih izvedencev nepredušna in brez zunanjih odprtin - z izjemo vrat, ki pa so bila zaprta.

Policija je sicer že pred časom sporočila, da sistem za hlajenje v tovornjaku ni deloval in da so se begunci verjetno zadušili zelo hitro, v dobri uri, ko je bilo vozilo še na madžarskem ozemlju. Znano je bilo tudi že, da so sodeč po v tovornjaku najdenih potovalnih dokumentih umrli begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana.

A inštitut za sodno medicino na Dunaju je sedaj zaključil obdukcijo trupel in kot so zatrdili, so ugotovitve "enoznačne", čeprav so bila trupla ob najdbi 27. avgusta v slabem stanju. Obdukcijo je opravila ekipa 27 strokovnjakov z različnih področij, pomagali pa so jim tudi kriminalisti.

V Avstriji se je tako, kot so pojasnili tožilci v Železnem, preiskava v smislu zbiranja dokazov načeloma zaključila. Končne odločitve, ali bo stekel sodni proces proti domnevnim tihotapcem ljudi, odgovornim za tragedijo, medtem še ni.

Pet osumljencev sicer sedi v preiskovalnem priporu na Madžarskem, eden pa je v rokah bolgarskega pravosodja, poroča APA. Kot piše APA, je državno tožilstvo prejšnji teden sporočilo, da bi lahko glavni proces stekel ali v Avstriji ali na Madžarskem.