Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski parlament kljub nasprotovanju muslimanov in svobodnjakov sprejel nov zakon o islamu

Deli na:
Avstrijski parlament kljub nasprotovanju muslimanov in svobodnjakov sprejel nov zakon o islamu

Foto: Reuters

Avstrijski poslanci so danes pričakovano potrdili za nekatere sporen nov zakon o islamu, ki naj bi med drugim omejil tuje vplive na domače muslimane. Muslimanska skupnost v Avstriji sicer opozarja, da je zakon diskriminatoren, in napoveduje ustavno presojo, medtem ko desni svobodnjaki (FPÖ) menijo, da ni dovolj omejujoč.

Zakon na novo določa odnose med islamom in avstrijsko državo. Poleg tega med drugim prepoveduje financiranje islamskih združenj in mošej iz tujine. Imami iz tujine, ki jih sedaj večinoma financira Turčija, bodo smeli službo opravljati le še leto dni po uveljavitvi zakona. Nov zakon tudi navaja, da je nacionalna zakonodaja nad šeriatskim pravom. Tovrstnega določila zakoni, ki urejajo druge religije, ne vsebujejo.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz trdi, da želijo z novim zakonom promovirati "islam evropskega značaja". A v FPÖ menijo, da zakon ni dovolj strog. "Islam niti kulturno niti zgodovinsko ne sodi v Avstrijo," je v današnji razpravi v parlamentu pred glasovanjem menil vodja FPÖ Heinz-Christian Strache.

Kot je dodal, njegova stranka zakonu nasprotuje, ker ta imamom ne zapoveduje izvajanje obredov v nemščini ter ne prepoveduje burk in minaretov. Po besedah Stracheja je jezikovno pravilo ključno, saj bi lahko policija le tako nadzorovala "nevarno islamizacijo in radikalizacijo" v mošejah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg svobodnjakov so zakon kritizirali tudi zeleni in liberalci, a iz ravno nasprotnih razlogov, med drugim ker da bo z novim zakonom islam obravnavan drugače kot druge religije.

Zadovoljni niso niti muslimani. Turška islamska zveza (ATIB), ki vodi veliko mošej v Avstriji, je pred glasovanjem v parlamentu ponovila nasprotovanje zakonu, ker da zapostavlja potrebo po gojenju verske raznolikosti in medsebojnega spoštovanja. Po navedba zveze se zakon o islamu spreminja v varnostni zakon.

ATIB in druge muslimanske skupine nameravajo zakonu oporekati na avstrijskem ustavnem sodišču, ker da je bolj omejevalen od zakonov, ki urejajo druge religije.

Že v torek zvečer je pred parlamentom na Dunaju potekal protest proti zakonu, h kateremu je pozvala muslimanska civilna družba in se ga je po navedbah policije udeležilo okrog 200 ljudi.

Zakonu nasprotujejo tudi v tujini. Vodja turške verske oblasti Dyanet Mehmet Görmez je zakon kritiziral kot diskriminatoren in veliko napako, saj da bo z vidika verske svobode Avstrijo vrnil v preteklost, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Islam je v Avstriji uradna religija vse od leta 1912, ko so sprejeli prvi zakon o islamu. Muslimani v Avstriji danes predstavljajo okoli šest odstotkov 8,6-milijonskega prebivalstva. So druga največja verska skupnost za katoličani.