mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski kandidat SPÖ za evroposlanca sodeloval z Udbo

Deli na:
Avstrijski kandidat SPÖ za evroposlanca sodeloval z Udbo

Avstrijski kandidat za evropskega poslanca iz SPÖ Eugen Freund je sodeloval z Udbo. Tako trdi publicist in raziskovalec Roman Leljak in se sklicuje na evidence Službe državne varnosti, poroča portal Politikis.

V evidenci slovenske SDV je Freund zaveden pod številko 234953 in ima dosje s številko 14002 – 09409, kar pa pomeni, da gre za številko dosjeja stalnega vira SDV, pripadnikov rezervne sestave in registriranih sodelavcev SDV.

»Ali to pomeni, da tudi vi kandidirate osebo, ki je imela skoraj zagotovo stike z UDBO v evropski parlament? Torej me res ne more presenetiti, da ne želite nič storiti glede kaznovanja krivcev za smrt 27-letnega Stjepana Crnogorca,« piše Roman Leljak v pismu predsednikom avstrijskih parlamentarnih strank, kaj počne avstrijska policija v Salzburgu.

3. julija 1972 je slovenska Služba državne varnosti s pomočjo svojih tajnih sodelavcev, med njimi tudi avstrijskega policista Franc Frankla, sodelavca UDBE s tajnim imenom »Bilič«, ugrabila študenta teologije Stjepana Crnogorca in ga pripeljala v Ljubljano. Akcijo so ukazali Slovenci, visoki funkcionarji SDV Silvo Gorenc, Boris Mužič in Marjan Orožen, ki danes uživajo visoko pokojnino brez straha, da bodo odgovarjali za umor v katerem so bili soudeleženi, piše Leljak in sprašuje: »Ali boste dovolili, da se zadeva pomete pod prag, nimate toliko hrbtenice, da bi resnica prišla na dan? Se bojite svoje resnice?«