Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijska afera stavniškega kriminala: glavna osumljenca iz Slovenije in BiH

Deli na:
Avstrijska afera stavniškega kriminala: glavna osumljenca iz Slovenije in BiH

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

V Gradcu od septembra poteka sodni proces zaradi domnevnega prirejanja izidov nogometnih tekem z glavnima osumljencema iz Slovenije in BiH ter s tem povezanimi prevarami. Sodni proces vse bolj kaže široko razvejanost organizirane mreže prevare, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa.

Primer so dodobra osvetlili v sredo na posvetu o varnosti v športu v Avstriji. Andreas Holzer iz avstrijske policije jasno pravi, da pri športnih prevarah ne gre za prekrške, ampak za dobro organiziran in široko prepleten kriminal. V Gradcu se na sodišču zagovarja 15 obtožencev, med njimi številni nogometaši.

Gre za krojenje izidov v regionalni ligi avstrijske Štajerske in nogometaši so le najmanjši člen te dobro organizirane verige. Preiskave kažejo na klasičen vzorec prevare, na vrhu katere so vedno plačniki in organizatorji, ki pogosto v tovrstnih dejavnostih perejo denar iz drugih kriminalnih ali nezakonitih poslov ter še povečajo obseg, izpostavlja Franz Schwarzenbacher, vodja enote za integriteto športa.

Organizatorje na drugi ravni nato podprejo regionalni ali nacionalni prireditelji tekmovanj, je v nadaljevanju opisal Sergio D'Orsi, ki s športnimi prevarami ukvarja na Europolu. Strukturo nižje so lokalni sodelavci, ki so neposredno na kraju prizorišča, šele na koncu pa so v verigo vključeni akterji na igrišču, ki celotno zadevo uresničijo.

D'Orsi pravi, da so v prevaro običajno vpleteni dva do trije nogometaši in vratar, lahko pa sodelujejo tudi sodniki ali pa člani klubskih uprav. Na najnižji ravni naj bi vpleteni prejeli do 10.000 evrov izplačil.


Kot poroča Apa, gre v primeru procesa v Gradcu za slovenskega organizatorja oziroma plačnika prevare. Tega so na osnovi mednarodne tiralice priprli v Bolgariji. Vse pa kaže, da bo končni epilog zgodbe bistveno širši od zdajšnjih spoznanj, saj so preiskave še vedno v teku in policija trenutno preiskuje več kot 50 osumljencev. Ta številka še ni dokončna.

Schwarzenbacher dodaja, da se kriminal v tem primeru razteza tudi na druge celine, da preiskujejo tudi vpletenost sodelavcev v klubih, sodnike in celo sodniške ekipe. V nadaljevanju pa opozarja, da so vpleteni na najnižji ravni tako storilci kot tudi žrtve. Pri tem je spomnil na primer nogometaša, ki so ga zločinci po neuspeli manipulaciji obiskali na domu, ga odpeljali v gozd in ustrahovali, na koncu pa je moral obljubiti, da bo poplačal vso finančno izgubo zaradi neuspele manipulacije.

Ne glede na uspešne preiskave policije pa so udeleženci posveta opozorili tudi, da gre za težavo, ki je v športu znana že dolga leta, a se še naprej razrašča. Največ primerov trenutno beležijo v Aziji, pa tudi v Evropi. Najbolj je manipulacija razširjena v nogometu, sledi tenis. A tudi druge igre z žogo so vse pogosteje tarča tovrstnega kriminala. Razširja pa se tudi na športe, ki v širši javnosti niso tako prepoznavni, tudi v tako imenovani e-šport.

Številni so mnenja, da bi bilo edino učinkovito sredstvo za obračun s tovrstnim kriminalom prepoved športnih stav. A udeleženci posveta opozarjajo na prohibicijo v ZDA pred stotimi leti in so prepričani, da prepoved ne bi delovala.

Podjetje Sportradar, ki spremlja prevare, je lani prepoznalo 900 športnih dogodkov, kjer naj bi prišlo do manipulacije, letos že 800. Pri tem je pomembno, da v celotni zgodbi ne gre le za prevare pri končnem izidu, ampak pri vsem, na kar je možno staviti, tudi število rumenih in rdečih kartonov, število kotov itd.