evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijci in Nemci pesimistični zaradi množičnih prihodov migrantov

Deli na:
Avstrijci in Nemci pesimistični zaradi množičnih prihodov migrantov

Foto: Getty Images

Razmere v Avstriji se slabšajo, menita dve tretjini Avstrijcev, velika večina teh pesimistov oz. 74 odstotkov pa za to krivi množično priseljevanje, je pokazala raziskava avstrijskega inštituta Spectra. Tudi Nemci v vzporedni raziskavi nemškega inštituta Imas, ki je bila predstavljena danes, menijo podobno.

Prebivalci obeh držav so si enotni, da priseljevanje iz Bližnjega vzhoda in severa Afrike prinaša več slabosti kot prednosti. v Avstriji je to razmerje 67 proti devet odstotkov, v Nemčiji pa 57 proti 12 odstotkov.

Se pa Avstrijci in Nemci nekoliko razlikujejo pri vprašanju, kakšne posledice bo množično priseljevanje imelo na njihovo lastno blaginjo. Polovica Avstrijcev meni, da bo njihova blaginja zelo okrnjena, medtem ko je takega mnenja v Nemčiji bila tretjina vprašanih.

Prav tako skoraj polovica Avstrijcev in skoraj tretjina Nemcev meni, da bo priseljevanje ljudi iz Bližnjega vzhoda in severa Afrike "izpodrinilo" njihov način življenja. V obeh državah se znaten delež vprašanih boji tudi izgube delovnih mest za avtohtono prebivalstvo.

Paralelni raziskavi so izvedli decembra lani, v vsaki državi pa je sodelovalo 1000 vprašanih, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.