državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralski vojaki po nesreči ubili afganistanska otroka

Deli na:
Avstralski vojaki po nesreči ubili afganistanska otroka

Avstralski vojaki so v južnem Afganistanu po nesreči ubili otroka, ki sta pasla živino, so danes povedali uradni viri. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je Nato že opravičil, vendar pa bi incident utegnil še dodatno zaostriti jezo zaradi dejanj pripadnikov mednarodnih sil v tej državi.

Otroka, stara sedem in osem let, sta bila ubita v četrtek zjutraj, med odgovorom avstralskih vojakov na napad talibanov, je za AFP povedal guverner province Uruzgan Amir Mohamed Akundzada.

"Otroka so ubili avstralski vojaki, šlo je za napako, incident ni bil nameren," je dejal Akundzada in dodal, da so napad začeli uporniki, ki so streljali na avstralski helikopter.

Poveljstvo zveze Nato v Afganistanu (Isaf) je izrazilo "globoko obžalovanje" in dodalo, da ostaja predano zmanjševanju civilnih žrtev. "Izrazil sem osebno opravičilo in sožalje družini dečkov, ki sta bila ubita," je v izjavi zapisal general Joseph Dunford, poveljnik Isafa.

Po besedah poveljstva so vojaki streljali na, kar so mislili, da so uporniške sile. Dodali so še, da so danes okrožje, kjer se je pripetil incident, skupaj obiskali predstavniki Afganistana in misije poveljstva, da incident raziščejo in se sestanejo z lokalnimi voditelji.

Zaradi velikega števila civilnih žrtev v boju proti talibanskim upornikom je mednarodna misija zveze Nato pogosto tarča kritik afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Samo prejšnji mesec je v Natovem letalskem napadu v provinci Kunar življenje izgubilo deset civilistov, med njimi pet otrok. Po tem incidentu je Karzaj afganistanskim silam prepovedal, da zaprosijo za tujo podporo iz zraka, da bi tako znižal število civilnih žrtev.