Revija Reporter
Svet

Assange: Cia je "grozljivo nesposobna"

STA

10. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ustanovitelj spletnega medija WikiLeaks Julian Assange je obtožil ameriško obveščevalno agencijo Cia "grozljive nesposobnosti".

Kritičen je, ker je tajne podatke o svojih hekerskih postopkih shranjevala na enem mestu. O njihovih operacijah ima še več podatkov, a jih bo pred objavo delil s tehnološkimi velikani, da bi razvili ustrezno zaščito.

"To je zgodovinsko dejanje grozljive nesposobnosti, da ustvariš tovrsten arzenal in potem vse shraniš na enem mestu," je na novinarski konferenci, ki je potekala v živo v prenosu iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. Assange tam živi od leta 2012, ko se je na veleposlaništvo zatekel pred pravosodnim pregonom.

WikiLeaks je v torek objavil več kot 8000 dokumentov, iz katerih je razvidno, da je Cia ustvarila več kot 1000 vrst škodljive programske opreme - viruse, trojanske konje in druge programe, ki lahko prevzamejo nadzor nad tujo napravo.

S škodljivimi programi so lahko prevzeli nadzor nad Iphoni, sistemi Android, programi Microsoft in pametnimi televizijami Samsung. Okužene naprave pa so izrabili v prisluškovalne namene. Cia je preiskovala tudi možnost hekerskih napadov na elektronske sisteme v avtomobilih in tovornjakih z namenom prevzema nadzora.

Kot je včeraj dejal Assange, WikiLeaks razpolaga s še zelo veliko podatki o hekerskih operacijah Cie, a jih ne bodo objavili, dokler jih ne posredujejo proizvajalcem tehnoloških naprav, da bi tako lahko ustrezno zaščitili svoje proizvode.

"Odločili smo se, da bomo sodelovali z njimi in jim omogočili ekskluziven dostop do dodatnih tehničnih podatkov, tako da bo moč razviti popravke," je dejal in napovedal, da bodo šele po tem nove informacije o ukrepih Cie tudi objavili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir dokumentov zaenkrat ostaja neznan. Zvezni preiskovalni urad FBI je po poročanju ameriških medijev sprožil kazensko preiskavo odgovornosti za uhajanje informacij iz Cie. Preiskava bi se lahko osredotočila na morebitno površnost agencije pri nadzoru svojih podatkov, lahko pa bi razkrila tudi, da je podatke predal nekdo od uslužbencev.

WikiLeaks sicer pravi, da so informacije dobili iz visoko zavarovane mreže znotraj centra za računalniške obveščevalne dejavnosti na sedežu Cie v Langleyju v Virginiji.