Revija Reporter
Svet

Asadove sile pred zadnjo veliko utrdbo džihadistov IS v Siriji

STA

4. sep. 2017 15:12 Osveženo: 15:13 / 04. 9. 2017

Deli na:

Fotografija je arhivska.

Reuters, Graphic News

Sirske vladne sile so danes pričele z bojem na obrobju mesta Deir Ezor, ki ga oblegajo pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS).

Vladne sile poskušajo razbiti obleganje in izgnati ekstremiste iz zadnjega večjega oporišča IS v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske vlade sile, s podporo Rusije, so se glavnemu mestu province približevale več tednov in danes ponoči dosegle vojaško bazo na obrobju mesta. Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so medtem sporočili, da potekajo spopadi znotraj in izven vojaške baze.

Ekstremisti nadzorujejo večji del province in več kot polovico mesta Deir Ezor, preostanek pa je pod nadzorom sirskih vladnih sil.

De facto prestolnico IS Rako oblegajo Sirske demokratične sile (SDF), ki so s podporo ZDA zavzele že polovico mesta. S porazom v mestu in istoimenski z nafto bogati provinci Deir Ezor bi bil IS omejen samo na posamezna izolirana oporišča.

Provinca sicer meji na Irak, kjer so tamkajšnje sile že izgnale IS iz večjih oporišč v mestih Mosul in Tal Afar.

Iz sirske vojske so sporočili, da je IS doživela več porazov, kar je omogočilo hiter napredek sirske vojske, ki je prispela približno 10 kilometrov od obleganih sil v Deir Ezorju. Dodali so, da bo obleganje končano v par urah.

IS je večje dele sirske province zavzel v sredini leta 2014, v začetku 2015 pa tudi polovico mesta. Preostali del mesta obkoljujejo.

Približno 100.000 ljudi ostaja v obkoljeni vladni polovici mesta, kjer je sicer pred vojno živelo približno 300.000 ljudi.

Zaradi obleganja je v mestu izbruhnila humanitarna kriza s pomanjkanjem hrane in zdravil. Mestno prebivalstvo je bilo doslej odvisno od dostave zalog s strani sirske vlade in ZN.

Zavzetje mesta Deir Ezor bi bila ključna pridobitev za sirsko vlado, ki je mesto poskušala doseči pred rivalskim SDF.

V sirski državljanski vojni je sicer od marca 2011 umrlo več kot 330.000 ljudi.