zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Asad: Zahod raje zaupa Al Kaidi kot meni

Deli na:
Asad: Zahod raje zaupa Al Kaidi kot meni

Foto: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je nakazal, da bi Nemčija lahko prevzela vlogo posrednice v prizadevanjih za končanje krvave vojne v Siriji. Kot je namreč izjavil v pogovoru za nemški Spiegel, bi z navdušenjem sprejel morebitne odposlance iz Nemčije. Obenem je sicer vztrajal, da se Damask z uporniki ne bo pogajal, če ti ne bodo odložili orožja.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je medtem že zanikal morebitno mediacijsko vlogo Nemčije v sirskem konfliktu. Dejal je, da bi morale strani v sirski državljanski vojni rešitev najti na že dolgo načrtovani ženevski konferenci in ne ob posredovanju posameznih držav.

Asad je za Spiegel sicer priznal, da je tudi on sam naredil določene napake. "Bile so osebne napake. Vsi delamo napake. Tudi predsednik dela napake," je dejal in dodal, da nikoli nima ena stran stoodstotno prav in druga stoodstotno narobe, ampak so vedno prisotni "odtenki sive".

V pogovoru, ki bo objavljen v ponedeljkovi tiskani izdaji tednika, v spletni izdaji pa ga je mogoče prebrati že danes, je predsednik medtem znova zavrnil obtožbe, da so njemu zvesti vojaki uporabili kemično orožje, in je krivdo za kemične napade v Siriji pripisal upornikom.

Kot je dejal, ameriški predsednik Barack Obama nima niti najmanjšega dokaza o tem, da je sirski režim uporabil kemično orožje. "Vse, kar lahko ponudi, so le laži," je zatrdil.



Asad poleg tega dvomi v poročilo inšpektorjev ZN, da so bile 21. avgusta pri Damasku uporabljene rakete s kemičnim orožjem. Kot meni, so strupen plin sarin odvrgli sami uporniki.

Je pa sirski predsednik v intervjuju znova zatrdil, da bo spoštoval nedavni dogovor o kemičnem orožju. Kot je dejal, bodo Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je pristojna za pregled zalog sirskega kemičnega orožja, omogočili popoln dostop in vso dokumentacijo, do uničenja pa bodo to orožje "zelo dobro varovali".

Medtem ko je bil zelo oster do Zahoda, ki da celo raje zaupa Al Kaidi kot njemu, je Ruse označil kot "resnične prijatelje", ki bolje od drugih razumejo, kaj se v Siriji dejansko dogaja.

Spiegel sicer danes tudi poroča, da Iran očitno še naprej močno podpira Asada. Po podatkih nemških obveščevalnih služb naj bi namreč Teheran sirski vojski omogočil stacioniranje vojaških letal v Iranu, kjer je sirsko vojno letalstvo varno pred napadi sovražnikov.