mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ankete po soočenju Merklove in Steinbrücka: brez jasnega zmagovalca

Deli na:
Ankete po soočenju Merklove in Steinbrücka: brez jasnega zmagovalca

Foto: Reuters

Mnenja analitikov po nedeljskem televizijskem soočenju nemške kanclerke Angele Merkel in njenega izzivalca Peera Steinbrücka, ki je bilo edino pred parlamentarnimi volitvami 22. septembra, so razdeljena: eni so ocenili, da se je bolje odrezala kanclerka, drugi pa kandidat SPD, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi gledalci največjih nemških televizij, ki so prenašale 90-minutno soočenje, so bili po besednem dvoboju kandidatov razdeljeni: v anketi javne televizije ZDF so gledalci kot bolj prepričljivo označili Merklovo, v anketi ARD pa Steinbrücka.

Po anketi ARD je izzivalec Merklove prepričal 49 odstotkov gledalcev, kanclerka pa 44 odstotkov.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTL izvedel inštitut Forsa, pa je pokazala tesnejši izid: Merklova je tesno zmagala s 44 odstotki glasov, medtem ko je Steinbrück prejel odstotek manj glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški tednik Bild je v komentarju na svoji spletni strani zapisal, da sta oba kandidata nastopila dobro, pri tem pa ocenil, da je bil "Steinbrück močan, Merklova pa suverena."

Spiegel je na spletu v športnem žargonu ocenil, da se je dvoboj, ki je trajal toliko kot nogometna tekma, končal z izidom 0:0.


Merklova, ki je tudi najbolj priljubljena nemška političarka, je v televizijskem soočenju izpostavila predvsem ekonomsko rast Nemčije in nizko brezposelnost. Volivcem je zagotovila, da bo, če ji podelijo tretji mandat, Nemčija v njenih rokah še naprej na varnem.

Nekateri analitiki pa so mnenja, da je soočenje koristilo predvsem kanclerskemu kandidatu socialdemokratov (SPD) Steinbrücku, saj ta za razliko od Merklove ni bil deležen široke medijske pozornosti. Steinbrück se je zavzel predvsem za socialno pravičnejšo in bolj solidarno Nemčijo.

Oba kandidata sta bila večino debate zelo obvladana, občasno pa sta bila glede nekaterih tem, predvsem mednarodnih, tudi enakega mnenja.

Debata o dvoboju politikov je odmevala tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer so v času debate objavili 173.000 tvitov.

SPD po javnomnenjskih raziskava močno zaostaja za konservativno unijo krščanskih demokratov (CDU/CSU) Merklove, saj ima med 22 in 25 odstotkov podpore, medtem ko naj bi za unijo Merklove glasovalo več kot 40 odstotkov volivcev. Uganka ostaja, ali bodo koalicijski partnerji konservativcev, liberalci (FDP), osvojili dovolj glasov, da bo koalicija pod vodstvom Merklove dobila nov mandat.

Televizijski dvoboji med kandidatoma glavnih strank v Nemčiji potekajo od leta 2002.