palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa: Američani so močno razočarani nad svojimi politiki

Deli na:
Anketa: Američani so močno razočarani nad svojimi politiki

Foto: Reuters

Zadnja anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC ugotavlja, da je javna podpora vsem političnim igralcem v Washingtonu zgodovinsko nizka. Čeprav so najnižje padli republikanci, se tudi predsedniku ZDA Baracku Obami in njegovim demokratom ne godi veliko bolje. Večina Američanov se ne identificira več z nobeno od dveh glavnih strank.

Le 42 odstotkov Američanov podpira predsednikovo opravljanje dela. Pozitivno mnenje o njem osebno jih ima 41, negativno pa 45 odstotkov.

Zgodovinski zakonodajni dosežek Obame - zdravstvena reforma - uživa le 37-odstotno podporo, 47 odstotkov Američanov pa meni, da je zanič. V teh 47 odstotkih so tudi demokrati, ki menijo, da ZDA potrebujejo zdravstveno reformo, a ne te, ki je bila potrjena, saj z ničemer dejansko ne znižuje stroškov zavarovalnih premij.

Anketa še ugotavlja, da ima pozitivno mnenje o republikancih le 22 odstotkov Američanov. Predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja pozitivno ocenjuje le 17 odstotkov Američanov, vodjo republikancev v senatu Mitcha McConnella pa le 11 odstotkov.

Republikance za nedavno blokado proračuna medtem krivi 38 odstotkov Američanov, Obamo 23, na obe strani pa je enako jeznih 36 odstotkov vprašanih.


Republikanski stranki sicer vse bolj grozi razkol med pripadniki gibanja čajanke in "konvencionalnimi" republikanci. Pred kongresnimi volitvami prihodnje leto se tako obetajo številni spopadi znotraj te stranke. Demokrati zato vidijo boljše obete zase in vse več je kandidatov, ki se prijavljajo za volitve, na katerih si prej niso niti upali sanjati o zmagi.

Položaj je očitno zrel za spremembe, ki jih je sicer že leta 2008 obljubljal Obama, a je nato trčil ob realnost Washingtona in se obdal s somišljeniki, ki ga nikakor ne zdramijo. Podobno se je zgodilo njegovemu predhodniku Georgeu Bushu mlajšemu, ki ga zadnja leta drugega mandata ni nihče več upošteval kot resno politično silo.

Da se ta zgodba sedaj ponavlja pri Obami, menijo liberalni analitiki, kot je Ezra Klein, ki ob tem navaja Obamov pristop do Sirije, klavrn začetek izvajanja zdravstvene reforme ter podiranje zavezništev zaradi vohunskih afer in jezo volivcev zaradi spornega nadzora doma.

Večina Američanov bi sicer raje kot predsednika pokopala kongres. Kar 74 odstotkov jih meni, da je kongres glavni vir težav v Washingtonu, in skoraj 70 odstotkov jih pravi, da si njihov kongresnik ne zasluži ponovne izvolitve. To je zgodovinski preobrat, saj so Američani doslej tarnali nad kongresom nasploh, izvoljeni predstavniki pa so načeloma ohranjali podporo.

Le 22 odstotkov Američanov meni, da gre država v pravo smer, dve tretjini volivcev pa, da so ZDA v zatonu. Malodušje je tako veliko, da ne pomagajo niti ugodni gospodarski podatki, saj le 20 odstotkov Američanov še verjame, da se bo gospodarstvo prihodnje leto izboljšalo.