Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški senat potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakonai pomoči zaradi koronavirusa

Deli na:
Ameriški senat potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakonai pomoči zaradi koronavirusa

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo pozval senat, naj potrdi predlog, ker gre za pomoč delavcem, in zagotovil, da ga bo podpisal. - Foto: Reuters

Ameriški senat je v sredo soglasno potrdil okrog 2000 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa, ki predvideva pomoč podjetjem in posameznikom. Američani, ki zaslužijo manj kot 75.000 dolarjev letno, bodo dobili po 1200 dolarjev pomoči.

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo pozval senat, naj potrdi predlog, ker gre za pomoč delavcem, in zagotovil, da ga bo podpisal. O predlogu mora glasovati še predstavniški dom kongresa, kar bi lahko izvedli s prisotnostjo le nekaj kongresnikov in soglasno potrditvijo do petka. Čeprav pa godrnjajo tako na skrajni levici kot desnici in bo morda potrebno fizično glasovanje.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je dejal, da bo paket pomagal gospodarstvu preživeti tri mesece krize, in izrazil upanje, da ne bo trajala toliko časa. Gre za tretji paket pomoči iz proračuna zaradi koronavirusa, ki pa je krepko največji doslej in zaleže za pol leta proračunske porabe ZDA.

Predlog predvideva okrog 350 milijard dolarjev za posojilna jamstva majhnim podjetjem, da zadržijo zaposlene na plačilni listi, in tega kredita jim potem ne bo treba odplačati. Zagotavlja se 250 milijard dodane podpore brezposelnim in več kot 100 milijard za bolnišnice.

Okrog 50 milijard dolarjev bo za letalske družbe, 500 milijard posojil ali jamstev za velike korporacije ob pogoju, da se denar porabi za delavce in ne za bogatenje delničarjev in direktorjev. Pri tem so se dogovorili, da podjetja, ki so povezana z družino Trump, visokimi vladnimi uradniki in kongresniki, ne dobijo nič.



Američani bodo dobili iz proračuna 1200 dolarjev za preživetje in 500 dolarjev za vsakega otroka, vendar le tisti, ki ne zaslužijo več kot 75.000 dolarjev na leto. Okrog 15 milijard dolarjev bo šlo za bone za hrano, 400 milijonov za varnost volitev, podjetja bodo lahko odložila plačilo davkov na plače, 17 milijard dolarjev bodo dobila podjetja, ki so ključna za nacionalno varnost.

Zvezne države bodo dobile 150 milijard dolarjev pomoči, šole in univerze 31 milijard, raziskave zdravila proti koronavirusu 27 milijard, javni transport vključno z železnicami in letališči dobi 25 milijard, veterani 20 milijard, Pentagon 10,5 milijarde, Indijanci dve milijardi, State Department 1,1 milijarde, milijoni pa bodo šli tudi za javne umetniške ustanove.

V sredo se je malce zapletlo, ko so štirje konservativni republikanski senatorji ugotovili, da bodo nekateri odpuščeni delavci lahko nekaj mesecev zaslužili več v času brezposelnosti, kot pa če bi delali. Predlog predvideva, da tisti, ki ostanejo brez dela poleg redne podpore za brezposelnost dobijo še po 600 dodatnih dolarjev na teden za čas trajanja pandemije oziroma štiri mesece.

Demokrati so jim odgovorili, naj ne pretiravajo, ker podporo dobijo le tisti, ki niso prostovoljno brez dela. "Kaj zamerite revnim, da dobijo 600 dolarjev?" je vprašala predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, senator Bernie Sanders pa je dejal, da bo lastnoročno blokiral predlog, če bodo republikanci ta denar skušali črtati, kar se potem ni zgodilo.