regina kogoj 14 Odkrito.si

Hude zdravstvene težave Irene Kogoj - Regine

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Svet

Ameriški milijarder svari pred revolucijo, ki bo zatresla kapitalizem

Deli na:
Ameriški milijarder svari pred revolucijo, ki bo zatresla kapitalizem

Foto: Reuters - 69-letni Ray Dalio je ameriški milijarder in ustanovitelj hedge sklada Bridgewater Associates

Samo čimprejšnje reforme lahko preprečijo konflikte in nekakšno revolucijo, ki bo škodovala skoraj vsem, je prepričan milijarder Ray Dalio.

69-letni Dalio je ameriški milijarder in ustanovitelj hedge sklada Bridgewater Associates. Dalio je, kot piše nemški Focus, eden od ljudi, ki jim kapitalistični sistem prinaša največ dobičkov. Toda obenem je tudi človek, ki opozarja pred ekscesi kapitalizma.

Če se ne bo nekaj hitro spremenilo, bo lahko prišlo do revolucije, svari milijarder, ki je nedavno na družbenem omrežju Linkedln objavil 31-stranski esej, v katerem graja kapitalistični sistem. »Veliko let sem opazoval, kako se kapitalizem spreminja v nekaj, kar za večino Američanov ni več nekaj dobrega.«

Kapitalizem je danes po Daliovih besedah samoobnavljajoča se spirala, ki tiste, ki so lastniki, dviga navzgor, tiste, ki nimajo ničesar, pa potiska navzdol. Opozarja, da se nahajamo na točki, ki lahko peljeta v dve smeri.

Prva smer je, da bodo ljudje z različnimi ideološkimi prepričanji s sodelovanjem pametno preoblikovali sistem, tako da bo dovolj torte za vse in da bo ta pravično razdeljena. Druga smer pa je, da bo prišlo do nekakšne revolucije, ki bo škodovala skoraj vsem in bo povzročilo krčenje torte.

Ost Daliove graje je usmerjena predvsem v naraščajočo neenakost. Tako se realne plače oziroma zaslužki za spodnjih 60 odstotkov ameriške družbe v zadnjih 50 letih niso povečale, hkrati pa so se v istem časovnem obdobju realni zaslužki zgornjim 40 odstotkom v povprečju povečali za 40 odstotkov, za zgornjo desetino družbe so se zaslužki podvojili in za najbolj zgornji odstotek celo potrojili.

Daliovi grafi kažejo, da samo še polovica današnjih delojemalcev zasluži več kot njihovi starši. V 70. letih prejšnjega stoletja je bilo takih 90 odstotkov.

Za rešitev kapitalizma Dalio predlaga načrt, ki ga sestavlja pet točk. Te med drugim vsebujejo boj proti ekonomski neenakosti, višje davke za bogate (ki pa naj ne bi smeli škoditi njihovih produktivnosti), zmanjšanje javne porabe, sodelovanje med republikanci in demokrati ter tesnejšo povezanost med finančno in monetarno politiko, to je med vladami in centralnimi bankami, še piše Focus.

Loading...