Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vojska bo vojaka Bergdahla, nekoč ujetnika talibanov, preganjala kot dezerterja

Deli na:
Ameriška vojska bo vojaka Bergdahla, nekoč ujetnika talibanov, preganjala kot dezerterja

Foto: Reuters

Vodnik ameriške kopenske vojske Bowe Bergdahl, ki so ga lani zamenjali za pet talibanov iz Guantanama, se bo moral pred vojaškim sodiščem zagovarjati zaradi obtožbe o dezerterstvu in neprimernem obnašanju pred sovražnikom oziroma strahopetnosti. Bergdahl je bil od konca junija 2009 v talibanskem ujetništvu.

Njegova zamenjava za pet talibanskih poveljnikov, zaprtih v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi je v ZDA sprožila burne polemike potem, ko se je izkazalo, da je Bergdahl brez dovoljenja zapustil svojo enoto, nakar so ga ujeli talibani.

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame se je s talibani pogajala in 31. maja lani je prišlo do zamenjave. Pet talibanskih poveljnikov so iz Guantanama poslali v Katar, kjer so pod vladnim nadzorom.

Ameriški pravni strokovnjaki komentirajo, da Bergdahl verjetno ne bo deležen najhujše zagrožene kazni, to je dosmrtnega zapora.

Problem je tudi politične narave, saj Bergdahlu kot vojnemu ujetniku pripada okrog 300.000 dolarjev zaostalih plač, ki mu jih vojska noče izplačati, ker je zapustil svojo enoto.

Nanj so jezni tudi nekdanji vojaški kolegi, ki so morali tvegati svoja življenja, da so ga iskali. Nekaj naj bi jih med tem tudi umrlo. Bergdahl je bil znan po kritikah ameriške vojaške vloge v Afganistanu.

Primer se sedaj seli v oporišče Fort Sam Houston v teksaškem San Antoniu, kjer Bergdahl od izpustitve naprej opravlja administrativne dolžnosti. Najprej bodo potekala zaslišanja pred vojaško različico velike porote, ki bo odločila, ali bo prišlo do sojenja.

Bergdahlu v primeru obsodbe grozi tudi odvzem čina, nečastni odpust iz vojske in odvzem plač. V zapor mu morda ne bo treba, saj so velika olajševalna okoliščina leta, ki jih je preživel v talibanskem ujetništvu.