Revija Reporter
Svet

Ameriška nevesta džihadistov je širila krvavo propagando IS; zdaj toži vlado, ki je ne spusti nazaj v ZDA

STA

23. feb. 2019 6:00

Deli na:

Hoda Muthana

YouTube

Odvetnik 24-letne Hode Muthana je vložil tožbo na zveznem sodišču v Washingtonu proti prepovedi vrnitve v ZDA z izgovorom, da ni državljanka. Odvetnik Charles Swift trdi, da so trditve državnega sekretarja ZDA Mika Pompea, da Muthana ni državljanka, ker je bila rojena tujemu diplomatu, skregana z dejstvi.

Vsi rojeni v ZDA imajo avtomatično pravico do državljanstva razen v primeru, da so bili rojeni osebi pod jurisdikcijo tuje države, kar so tuji diplomati, ki imajo v ZDA imuniteto. Njen oče Ahmed Ali Muthana, ki je najel odvetnika, je bil diplomat Jemna pri ZN, a po podatkih ZN le do 1. septembra 1994. Hoda Muhtana se je rodila 28. oktobra istega leta, ko je njena mati že imela dovoljenje za delo in bivanje v ZDA.

State Department je Muthani preklical državljanstvo januarja letos z utemeljitvijo, da je bil njen oče ob njenem rojstvu še vedno diplomat, ker konec delovnega razmerja ni bil uradno dokumentiran do februarja 1995. Odvetnik Swift, ki je nekdanji častnik ameriške mornarice in direktor Centra za ustavno pravo za muslimane v Ameriki, je State Department opozoril, da naj malce pogleda po predalih.

Ahmed Ali Muthana je za ameriški potni list zaprosil na podlagi dokumenta ZN, ki dokazuje prekinitev delovnega razmerja z Jemnom 1. septembra 1994. Za hčerkin potni list je prvič zaprosil šele januarja 2005 in ga je dobila, kar v primeru resničnosti trditve State Departmenta, da je bil do februarja 1995 tuji diplomat, seveda ne bi bilo mogoče.

Potni list so ji podaljšali pred štirimi leti, preden se je po srednji šoli odločila podati v sirsko pustolovščino na strani IS. Tam se je trikrat poročila in trikrat postala vdova, ostal pa ji je 18-mesečni sin, s katerim se sedaj želi iz taborišča za ujete pripadnike IS na severu Sirije vrniti v ZDA. Sama se je sprijaznila s tem, da si je uničila življenje, vendar zdaj gre za njenega sina. Če državljanstvo vzamejo njej, potem ga sin ne bo dobil.

Hoda Muthana je šla v Sirijo leta 2014 kot študentka univerze v Alabami. Staršem je povedala, da gre na neko zabavo ali dogodek v ZDA. Poročila se je borcem IS, ko je ta padel, pa z drugim in nato še s tretjim. Decembra lani je bila že sama s sinom, ko se je vdala kurdskim borcem. Med bivanjem v Siriji naj bi pomagala širiti propagando IS po internetu in pozivala k pobijanju Američanov.

Trdi, da so jo leta prelivanja krvi in materinstvo povsem spremenila in je spoznala, da Amerika le ni tak hudič, kot je verjela. Zaradi sina bi šla domov, kjer se je pripravljena soočiti s posledicami svojih dejanj. Pompeo je dejal, da ne more, predsednik ZDA Donald Trump, ki evropske države poziva, naj vzamejo nazaj svoje islamske teroriste, sicer jih bo izpustil na prostost, pa je pohitel z izjavo, da je takšno stališče Pompeu naročil on sam.

Swift pravi, da se tako ne dela v pravni državi. Človeku ne moreš odvzeti državljanstva s tviti. "Ko ustava več ne vlada, potem zavlada tiranija," je za Washington Post dejal Swift. Razložil je, da najvišja načela neke države pomenijo največ ravno takrat, ko so neprijetna. "Državljanstvo je temeljna ustavna pravica. Če se nekomu vzame, potem se to naredi skozi pravni postopek. Ne moreš kar vzeti državljanstva," je dejal.